2ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

2ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
Τετάρτη, 10/03/2021 - 13:25

Ανακοινώθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός με θέμα « Η Καθαρή Ενέργεια στη Μάχη για την Καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής», με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Σε ανακοίνωσή της η Ε.Ε.Φ. αναφέρει: «Η διοργάνωση του διαγωνισμού αυτού αποσκοπεί στην αφύπνιση των σπουδαστών της Δευτεροβάθμιας Βαθμίδας Εκπαίδευσης και των σπουδαστών των Ιδρυμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της χώρας στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της ορθολογικής χρήσης της ενέργειας καθώς και την παραγωγή ενέργειας με μεθόδους που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Επιθυμούμε η συμμετοχή στον διαγωνισμό να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας φέρνοντας σε άμεση επαφή την επιστημονική κοινότητα σε θέματα καθαρής ενέργειας με τους νέους, με σκοπό τη μεταφορά γνώσης αλλά και τον εμπλουτισμό των σύγχρονων προσεγγίσεων με νέες ιδέες.

Αυτός ο διαγωνισμός απευθύνεται σε νέους που φοιτούν στη Μέση και Ανώτερη Εκπαίδευση Πανελλαδικά και έχει ως στόχο την παρουσίαση και την υλοποίηση καινοτόμων προτάσεων οι οποίες προάγουν τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης ( Sustainable Development Goals - SDGs ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)

Η διεξαγωγή του πραγματοποιείται με την δημιουργία ομάδων εργασίας ή τηλεργασίας μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων, των Ιδρυμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης ( ΙΕΚ ), ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ από όλη την χώρα ή Ελληνοφώνων εκπαιδευτικών οργανισμών του εξωτερικού. Εξαιρούνται οι Φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ( Universities ή Polytechnic Institutes ) οι οποίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε παρόμοιο διαγωνισμό της Ε.Ε.Φ. που θα απευθύνεται σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και μόνο.

ΣΤΟΧΟΣ του ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την δημιουργική κινητοποίηση των νέων, την μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διάθεση πόρων από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από κοινωφελή ιδρύματα, προς όλες τις τοπικές κοινότητες Πανελλαδικά με απώτερο στόχο την ευκολότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες Καθαρής Ενέργειας για όλους.

Κάποιες από τις δράσεις που υπηρετούν τον σκοπό αυτό είναι οι παρακάτω:

Αξιοποίηση μεθόδων και τεχνικών εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.

Επίτευξη εξοικονόμησης (μείωση) της κατανάλωσης ενέργειας από το δίκτυο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ (www.deddie.gr) με την παραγωγή θερμικής ή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων ή και των υποδομών τους.

Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική, γεωθερμική κ.α.)

Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων μέσω κανόνων Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και χρήσης Παθητικών Συστημάτων.

Αποθήκευση Καθαρής Ενέργειας (αντησιοταμίευση, κυψέλες καυσίμου κ.α.)

Λειτουργία Υβριδικών Συστημάτων

Οργάνωση και λειτουργία “Ενεργειακών Κοινοτήτων” και ενεργοποίηση του θεσμού του

ενεργειακά υπεύθυνου σε ενεργοβόρες δομές (μεγάλα κτίρια, συμπλέγματα κτιρίων, κ.α.)

Ο διαγωνισμός θα «τρέχει» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις φάσεις του, τις δράσεις και τα βραβεία στο site της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών . www.eef.gr ή να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία της Ε.Ε.Φ. στα τηλ.: 210-3635701 & 210-3610690, καθημερινά 10:00 - 14:00 κ. Χρήστο Παπαγεωργίου, είτε με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής (συντονισμός) την κα. Ειρήνη Μαστοροπούλου κιν. 694-2588704 (καθημερινά 16:00 - 21:00).