Iberdrola: Εγκαινιάζει σχέδιο πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή βιώσιμου σκωτσέζικου ουίσκι στα Χάιλαντς

Iberdrola: Εγκαινιάζει σχέδιο πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή βιώσιμου σκωτσέζικου ουίσκι στα Χάιλαντς
Τρίτη, 09/03/2021 - 15:50

Η Iberdrola, μέσω της θυγατρική της ScottishPower, ήρθε σε συνεργασία με ορισμένες από τις σημαντικότερες εταιρείες απόσταξης και οινοπνευματωδών ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου και με το Port of Cromarty Firth για να ξεκινήσει ένα έργο πράσινου υδρογόνου στα Χάιλαντς. Το αποτέλεσμα θα επιτρέψει στη βιομηχανία παραγωγής ουίσκι και αλκοολούχων ποτών στη Σκωτία να αναπτύξει αυτήν την τεχνολογία και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, το Σχέδιο Υδρογόνου της Βόρειας Σκωτίας θα δημιουργήσει έναν υπερσύγχρονο κόμβο στο Cromarty Firth για την παραγωγή, αποθήκευση και διανομή ανανεώσιμου υδρογόνου στην περιοχή και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.

Ένα από τα κορυφαία έργα - του οποίου η μελέτη σκοπιμότητας θα κυκλοφορήσει τον Μάιο - θα προμηθεύσει με ανανεώσιμο υδρογόνο στα αποστακτήρια της Σκωτίας. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την ScottishPower και τις Glenmorangie, Whyte & Mackay και Diageo σε συνεργασία με την εταιρεία ενέργειας Pale Blue Dot.

Σχετικά με το έργο, αυτό θα παράγει ηλεκτρισμό με ηλεκτρολύτες που τροφοδοτούνται με 100% καθαρή ενέργεια από υφιστάμενες και μελλοντικές χερσαίες και υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις κατά μήκος της ακτής Cromarty Firth.

Αυτή η προμήθεια πράσινου υδρογόνου θα επιτρέψει στις Glenmorangie, Whyte & Mackay και Diageo να απαλλαγούν από τον άνθρακα στην παραγωγή θερμότητας στα αποστακτήρια τους και στα εργοστάσια βύνης κοντά στο Cromarty Firth, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με υδρογόνο για την παραγωγή του ατμού που απαιτείται για την απόσταξη.

Το πρόγραμμα θα ενισχύσει την κλιματική ουδετερότητα και την αποανθρακοποίηση στη Σκωτία, η οποία έχει θέσει ως στόχο να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης της βιομηχανίας σε ό,τι αφορά το πράσινο υδρογόνο.

Επιπλέον, το έργο προάγει τις στρατηγικές και τις δράσεις αυτών των εταιρειών, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν σε μια ανταγωνιστική τεχνολογία για την παροχή πράσινου υδρογόνου στη βιομηχανία αποστακτηρίων και σε δημόσιες υπηρεσίες όπως τα λιμάνια, ενώ παράλληλα απομακρύνουν τον άνθρακα από τις δραστηριότητές τους. Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στα Χάιλαντς για τη βιομηχανία άνθρακα, τις μεταφορές και τους τομείς θέρμανσης και ψύξης, καθώς και για για την εξαγωγή πράσινης ενέργειας σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου και της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι η Σκωτία έχει τη δυνατότητα να γίνει παγκόσμιος πρωτοπόρος στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου μεγάλης κλίμακας. Είναι επίσης σημαντικό να μην υποτιμήσουμε το τεράστιο θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει αυτή η τεχνολογία για την αποανθρακοποίηση της Σκωτίας, καθώς και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι και 15 νέα υπεράκτια αιολικά εργοστάσια θα αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον, τα οποία θα κατασκευαστούν σε ιστοτόπους στην είσοδο του Cromarty Firth. Τα βαθιά νερά του Port of Cromarty Firth, οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και η εγγύτητα με μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το καθιστούν μια στρατηγική τοποθεσία για μια πράσινη μονάδα υδρογόνου.

Πέρα από αυτό το σχέδιο, η ScottishPower έχει επίσης κλείσει συμφωνία με την Global Energy Group για να συνεργαστούν με σκοπό τον εντοπισμό διαδικασιών και επιχειρήσεων κατάλληλων για την τεχνολογία πράσινου υδρογόνου στις εγκαταστάσεις του λιμένα της Nigg.

Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στο Λιμάνι του Nigg θα χρησιμοποιηθεί για την ηλεκτροδότηση εγκαταστάσεων, βαρέων μηχανημάτων και οχημάτων που χρησιμοποιούνται συχνά στην τοποθεσία, καθώς και για την τροφοδότηση διεργασιών υψηλής θερμοκρασίας, όπως η κατασκευή εξαρτημάτων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Πηγή και φωτο: evwind.es