ΕΕ: Οι νέες ενεργειακές ετικέτες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου

ΕΕ: Οι νέες ενεργειακές ετικέτες τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου
Τρίτη, 02/03/2021 - 14:54

Για να βοηθήσουν οι καταναλωτές της ΕΕ ώστε να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και το αποτύπωμα άνθρακα, Μία νέα έκδοση της ευρέως αναγνωρισμένης ενεργειακής ετικέτας της ΕΕ ισχύει σε όλα τα καταστήματα και τους διαδικτυακούς λιανοπωλητές από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021, σε μία προσπάθεια για μείωση του λογαριασμού της ενέργειας των καταναλωτών της ΕΕ και του αποτυπώματος άνθρακα.

Οι νέες ετικέτες θα αρχικά ισχύουν για τέσσερις κατηγορίες προϊόντων - ψυγεία και καταψύκτες, πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια ρούχων και τηλεοράσεις (και άλλες εξωτερικές οθόνες). Επιπλέον, αναφέρεται ότι νέες ετικέτες για λαμπτήρες και λάμπες με σταθερές πηγές φωτισμού θα τεθούν σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα.

Με όλο και περισσότερα προϊόντα να επιτυγχάνουν βαθμολογίες A +, A ++ ή A +++ σύμφωνα με την τρέχουσα κλίμακα, η πιο σημαντική αλλαγή είναι η επιστροφή σε μία απλούστερη κλίμακα A-G. Αυτή η κλίμακα είναι αυστηρότερη και σχεδιασμένη έτσι ώστε πολύ λίγα προϊόντα να μπορούν αρχικά να επιτύχουν την βαθμολογία «Α», αφήνοντας χώρο για πιο αποτελεσματικά προϊόντα να συμπεριληφθούν στο μέλλον.

Τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά θα χαρακτηρίζονται πλέον ως «B», «C» ή «D». Ένας αριθμός νέων στοιχείων θα συμπεριληφθούν στις ετικέτες, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδέσμου QR σε μια βάση δεδομένων σε όλη την ΕΕ, η οποία θα επιτρέπει στους καταναλωτές να βρίσκουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προϊόν.

Ορισμένοι κανόνες οικολογικού σχεδιασμού θα τεθούν επίσης σε ισχύ από την 1η Μαρτίου - ιδίως σε ό,τι αφορά την επισκευή και την ανάγκη για τους κατασκευαστές να διατηρούν τα ανταλλακτικά διαθέσιμα για αρκετά χρόνια, αφού τα προϊόντα δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά.

Η Επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson, δήλωσε:

«Η αρχική ενεργειακή ετικέτα ήταν πολύ επιτυχημένη, εξοικονομώντας σε ένα μέσο νοικοκυριό στην Ευρώπη αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως και παρακινώντας τις εταιρείες να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, περισσότερο από το 90% των προϊόντων φέρουν την ένδειξη A +, A ++ ή A +++. Το νέο σύστημα θα είναι σαφέστερο για τους καταναλωτές και θα διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να καινοτομούν και να προσφέρουν ακόμη πιο αποτελεσματικά προϊόντα. Αυτό μας βοηθά επίσης να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Εκτός από την απλοποίηση της κατηγορίας ενεργειακής απόδοσης του υπό εξέταση προϊόντος, η διάταξη της νέας ετικέτας είναι διαφορετική, με πιο καθαρά και πιο μοντέρνα εικονίδια. Όπως και οι προηγούμενες ετικέτες, οι νέες ετικέτες εμφανίζουν κάτι περισσότερο από την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης. Για παράδειγμα, σε ένα πλυντήριο θα γίνεται εμφανές το ποσό των λίτρων νερού ανά κύκλο, τη διάρκεια ενός κύκλου και την κατανάλωση ενέργειας.

Μια περαιτέρω σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή ενός κωδικού QR στην επάνω δεξιά γωνία των νέων ετικετών. Με τη σάρωση του κωδικού QR, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο του προϊόντος, όπως δεδομένα που σχετίζονται με τις διαστάσεις, τις συγκεκριμένες δυνατότητες ή τα αποτελέσματα των δοκιμών ανάλογα με τη συσκευή. Όλες οι συσκευές στην αγορά της ΕΕ πρέπει να καταχωρούνται σε μια νέα βάση δεδομένων σε όλη την ΕΕ - Ευρωπαϊκό Μητρώο Προϊόντων για Ενεργειακές Ετικέτες (EPREL). Αυτό θα διευκολύνει περαιτέρω τη σύγκριση παρόμοιων προϊόντων στο μέλλον.

Εκτός από τους νέους κανόνες ενεργειακής σήμανσης, υπάρχουν αντίστοιχοι νέοι κανονισμοί για τον οικολογικό σχεδιασμό που τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2021. Αυτοί σχετίζονται κυρίως με τις ενημερωμένες απαιτήσεις ελάχιστης απόδοσης και ενισχύουν τα δικαιώματα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων και υποστηρίζουν την κυκλική οικονομία.

Οι κατασκευαστές ή οι εισαγωγείς θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να διαθέτουν μια σειρά βασικών εξαρτημάτων (κινητήρες και βούρτσες κινητήρα, αντλίες, αμορτισέρ και ελατήρια, τύμπανα πλυσίματος κ.λπ.) τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε επαγγελματίες επισκευαστές για τουλάχιστον 7-10 χρόνια ύστερα από την διάθεση και της τελευταίας μονάδας ενός στην αγορά της ΕΕ.

Για τους τελικούς χρήστες (π.χ. καταναλωτές που δεν είναι επαγγελματίες επισκευαστές, αλλά επιθυμούν να επισκευάσουν οι ίδιοι τα αντικείμενα), οι κατασκευαστές πρέπει να διαθέσουν ορισμένα ανταλλακτικά για αρκετά χρόνια μετά την απομάκρυνση ενός προϊόντος - προϊόντα όπως πόρτες ή μεντεσέδες και σφραγίδες , τα οποία είναι κατάλληλα για δράση DIY. Ο μέγιστος χρόνος παράδοσης για όλα αυτά τα κομμάτια είναι 15 εργάσιμες ημέρες μετά την παραγγελία.

Πηγή: ec.europa.eu