Τι θέλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τουλάχιστον όσοι δηλώνουν πρόθυμοι να ενισχύσουν τον Ζελένσκι για την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία;
Κατά τους ίδιους, να μην επιτρέψουν στη Ρωσία, μια χώρα με απολυταρχικό ηγέτη να υποδουλώσει ένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος, την Ουκρανία, φοβούμενοι πως αργά ή γρήγορα ο Πούτιν θα επιτεθεί εναντίον και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν μπορούν οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν αμυντικά και επιθετικά την Ουκρανία ώστε να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη της που έχει κατακτήσει η Ρωσία και είναι σχεδόν το ένα τέταρτο της χώρας.
Η απάντηση, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές, είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν δυνατή μόνο υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι σε ένα τέτοιο πόλεμο θα έμπαιναν δυναμικά οι ΗΠΑ.
Αλλά αυτό στην παρούσα φάση, μάλλον αποτελεί ουτοπία, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πόλεμο του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν, τον οποίο με επίσης έχει χαρακτηρίσει «ηλίθιο».
Και όχι μόνο. Επανειλημμένα έχει εκθειάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και με όλες του τις δηλώσεις αλλά και τις αποφάσεις έχει καταδείξει πως αυτόν θεωρεί «φίλο» και συνομιλητή του, υπερτονίζοντας ότι μόνο οι δυο τους μπορούν να δώσουν ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή των ευρωπαίων ηγετών και φυσικά του άμεσα «ενδιαφερόμενου» Ουκρανού προέδρου.
Χθες, οι «πρόθυμοι» Ευρωπαίοι, Εμανουέλ Μακρόν, Φρίντριχ Μερτς και Κιρ Στάρμερ επανέλαβαν, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, την θέληση τους να μιλήσουν με τον Ντόναλντ Τραμπ πριν αυτός συνομιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ένα αίτημα που μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής δεν είχε ικανοποιηθεί.
‘Όσο για τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αυτός αρκέστηκε σε μια μισάωρη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΣ Τζέι Ντι Βανς στη Ρώμη, στο περιθώριο της ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα, χωρίς να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες.
Όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη αν αλλάξει η στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι σε Ευρώπη και Ουκρανία, κατά τη σημερινή συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Άλλωστε την Ευρώπη εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει και εχθρικά και υποτιμητικά, ενώ από την Ουκρανία ήδη έχει πάρει πολλά με την συμφωνία για τα ορυκτά που υπέγραψαν.
Αν καταφέρει να τα «βρει» με τον Πούτιν, ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στη παγκόσμια σκηνή, με την Ευρώπη να περιθωριοποιείται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των ηγετίσκων της που αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, κοιτάζοντας μόνο τη δική τους πολιτική επιβίωση.