Γιάννης Τριήρης: Για μια χούφτα ψήφους» η μάχη της … ουράς

Γιάννης Τριήρης: Για μια χούφτα ψήφους» η μάχη της … ουράς
Παρασκευή, 26/05/2023 - 06:31

Οδεύουμε ολοταχώς προς την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου και όλα δείχνουν ότι το μεγάλο ενδιαφέρον, δεν βρίσκεται στην κορυφή, αλλά στην …ουρά, όπου θα δοθεί σκληρή μάχη για την είσοδο στην επόμενη Βουλή των Ελλήνων, από τρία κόμματα, που στην κυριολεξία αναζητούν μια χούφτα ψήφους.

Στην κορυφή είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάξει η κατάταξη των κομμάτων. Νικήτρια θα αναδειχθεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Νέα Δημοκρατία, ενώ φαντάζει δύσκολο να αλλάξει και η σειρά για το δεύτερο και τρίτο κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αν και στο ΚΙΝΑΛ ελπίζουν.

Στην ουρά όμως για την είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τρία κόμματα, η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και με λιγότερες αλλά όχι ευκαταφρόνητες πιθανότητας το ΜέΡΑ25.

Η ΝΙΚΗ, το νεοεμφανιζόμενο κόμμα του δάσκαλου και θεολόγου Δημήτρη Νατσιού, κατάφερε να αποσπάσει 172.201 ψήφους και να αγγίξει το πολυπόθητο 3% για την είσοδο του στη Βουλή, φθάνοντας το 2,92%. Για να μπει στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου του λείπουν κάτι λιγότερο από 10.000 ψήφοι. Δεν είναι κάτι τρομερό να το πετύχει. Αλλά ούτε και το αντίθετο, αφού ήδη η Νέα Δημοκρατία κινείται μεθοδικά για την συμπίεση του, καθώς άλλωστε βρίσκεται στα δεξιά της και ξέρει τι χρειάζεται για να προσελκύσει ψηφοφόρους του.

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρέθηκε και αυτή μια ανάσα από την είσοδο στη Βουλή, λαμβάνοντας τις ψήφους 170.287 πολιτών και ποσοστό 2,89%. Και για την Πλεύση Ελευθερίας η είσοδος στη Βουλή μπορεί να επιτευχθεί, μαθηματικά τουλάχιστον, αφού και για το κόμμα της Κωνσταντοπούλου υπολείπονται περί τις 10.000 ψήφους. Εδώ πάντως η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να εμποδίσει την είσοδο της Πλεύσης στη Βουλή. Αυτό είναι «έγνοια» του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θα καταφέρει μένει να φανεί σε ένα μήνα.

Τέλος για το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα αλλά όχι αδύνατα. Έλαβε 155.073 ψήφους και ποσοστό 2,63% και θέλει περί τις 15.000 ψήφους για να επιστρέψει στη Βουλή. Και εδώ η ΝΔ δεν μπορεί να «παρέμβει» και ελπίζει να κάνει τη «δουλειά» ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ.

Εν κατακλείδι αν η νέα Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες δεύτερες εκλογές θα είναι πεντακοματική, εξακομματική, επτακομματική ή ακόμη και οκτακομματική, θα εξαρτηθεί από μια χούφτα ψήφους.

Με απλά λόγια, λιγότερες από 40.000 ψήφους επί συνόλου άνω των 6.060.000 (τόσοι προσήλθαν στις κάλπες στις 21 Μαΐου) θα κρίνουν πολλά. Ακόμη και την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, της ΝΔ, αν τα ποσοστά της υποχωρήσουν λίγο σε σχέση με το 40,79% που έλαβε στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Για όσο περισσότερα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή και όσο μικραίνει το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο «ψαλιδίζεται» ο αριθμός των βουλευτών που θα εκλέξει το πρώτο κόμμα με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.