Γιάννης Τριήρης: Φοβού τους Τούρκους και δώρα φέροντας

Γιάννης Τριήρης: Φοβού τους Τούρκους και δώρα φέροντας
Τρίτη, 28/03/2023 - 05:51

Η ξαφνική μετάλλαξη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, απέναντι στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να μας παραπλανήσει, να μας αποπροσανατολίσει και κυρίως να μας καθησυχάσει για το πραγματικό πρόσωπο του «σουλτάνου» αλλά και γενικότερα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που συνολικά διέπεται από νεοθωμανισμό.

Προφανώς και οι θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει ξαφνικά, απέναντι μας παρά το χαμήλωμα των τόνων εναντίον της χώρας μας από τον Ερντογάν και την ευχετήρια επιστολή που απέστειλε στον Έλληνα πρωθυπουργό για την 25η Μαρτίου 1821.

Μια ακόμη ανατολίτικη πονηριά είναι, που ο «σουλτάνος» λανσάρει την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, αλλά και τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να είναι κάποιος αιθεροβάμων για να πιστέψει ότι ο Ερντογάν άλλαξε πολιτική και ξέχασε ξαφνικά τις ανιστόρητες θέσεις του περί γαλάζιας πατρίδας, αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, κατοχής της Κύπρου και πολλών άλλων «απαιτήσεων» έξω από κάθε λογική και βεβαίως σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

Το κακό για μας είναι ότι η νέα ήπια στάση που ξαφνικά έχει υιοθετήσει ο Ερντογάν κρύβει μεγάλες παγίδες.

Τόσο η διεθνής κοινότητα, όσο και οι σύμμαχοι και εταίροι μας, αλλά και ο διεθνής Τύπος επιδοκιμάζουν τον Τούρκο Πρόεδρο και με πολύ μεγάλη ευκολία έχουν αρχίσει να μιλούν για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για έναν Ερντογάν που δείχνει πλέον να χαμηλώνει τόνους.

Για να αποδειχθεί όμως κάτι τέτοιο απαιτείται να διανύσουμε μακρύ και δύσβατο δρόμο και βέβαια αυτό θα αρχίσει να διαφαίνεται μετά τις τουρκικές εκλογές.

Με μια συγχαρητήρια επιστολή προς τον Μητσοτάκη και μια ελάττωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, συμπέρασμα δεν μπορεί να προκύψει.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από τις «μεταλλάξεις» στη διάθεση του Ερντογάν. Απαιτείται σθεναρή παραμονή στις ήδη διατυπωμένες θέσεις μας, στην μια και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Και φυσικά η Ελλάδα θα πρέπει να επιλέξει την οδό της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της στα 12 ν.μ. πριν από κάθε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς οποιαδήποτε και αν είναι η απόφαση από την προσφυγή αυτή σε καμιά περίπτωση δεν θίγει το δικαίωμά της Ελλάδας για επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της στα 12 ν.μ.

Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει το πως εμφανίζεται ο Ερντογάν, αλλά εμείς να υλοποιήσουμε την δική μας εξωτερική πολιτική.

Άλλωστε, προεκλογική περίοδο διανύει η Τουρκία και κανείς δεν γνωρίζει αν ο Ερντογάν εκλεγεί και πάλι Πρόεδρος, καθώς άλλωστε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να χάνει από τον Κιλιτσντάρογλου.

ΥΓ. Ειρήσθω εν παρόδω αν εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου νέος Πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα είναι ένας νέος καλός γείτονας. Οι του θέσεις είναι εξίσου αλλοπρόσαλλες με αυτές του Ερντογάν σε ότι έχει να κάνει με την Ελλάδα. Ο κεμαλιστής πολιτικός, πολλάκις έχει αντιπαρατεθεί με τον Ερντογάν κατηγορώντας τον ότι δεν έχει ακόμη επιτεθεί στα ελληνικά νησιά, τα οποία έχει χαρακτηρίσει «νησιά υπό κατοχή».

Τελευταία τροποποίηση στις 28/03/2023 - 05:55