Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου: Στα ύψη η ανασφάλεια των μικρομεσαίων για το αύριο

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου: Στα ύψη η ανασφάλεια των μικρομεσαίων για το αύριο
Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου
Παρασκευή, 06/01/2023 - 08:00

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ενισχυθούν ουσιαστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις απαιτούνται μέτρα που θα στοχεύουν στην αύξηση των αποδοχών των πολιτών.

Η αγωνία για την επόμενη μέρα, ο φόβος για τη διατήρηση της επαγγελματικής τους λειτουργίας και το άγχος για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους είναι τα αισθήματα που κυριαρχούν αυτή την στιγμή μεταξύ των μικρομεσαίων. Αιτία βέβαια η παρατεταμένη περίοδος ακρίβειας και το γεγονός ότι δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί γρήγορα η προβληματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από σχετική έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, αυτή την στιγμή το επιχειρείν βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο ενώ παράλληλα επηρεάζεται αρνητικά όλη η ελληνική οικονομία.

Όταν το 54% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπει δυσμενέστερη κατάσταση το επόμενο εξάμηνο, με αύξηση επισφαλειών και πτωχεύσεων, δηλαδή «λουκέτων», όταν το 56% βλέπει επιδείνωση της οικονομίας της χώρας και το 49% εκτιμά εντονότερη τάση αύξησης τιμών σε προϊόντα, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κάποιος το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι και την ανάγκη της άμεσης εφαρμογής δραστικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση τους.

Σε εξαιρετικά δεινή θέση είναι βέβαια και οι καταναλωτές. Ειδικότερα, όπως φαίνεται από την έρευνα, το 62% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώθηκε το τελευταίο εξάμηνο, το 84% δηλώνει ότι ένα από τα τρία σοβαρότερα προβλήματα της χώρας είναι η ακρίβεια, το 70% έχει περιορίσει δαπάνες ένδυσης, υπόδησης, ψυχαγωγίας και ταξιδιών ενώ το 52% έχει μειώσει τις αγορές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως πχ τα τρόφιμα.

Διαπιστώνουμε λοιπόν μία ξεκάθαρη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με σαφώς «ροκανισμένο» διαθέσιμο εισόδημα το οποίο δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την επιχειρηματικότητα καθώς οι όποιες αγορές αφορούν μόνο στην κάλυψη βασικών τους αναγκών.

Ακόμα και μέτρα όπως το Market Pass, το οποίο ουσιαστικά απευθύνεται σε πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες, δείχνουν την κατάσταση αδυναμίας στην οποία βρίσκεται σήμερα η πλειονότητα των νοικοκυριών. Και με την καταβολή επιδομάτων δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Απλώς μία πρόσκαιρη ανακούφιση.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να ενισχυθούν ουσιαστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις απαιτούνται μέτρα που θα στοχεύουν στην αύξηση των αποδοχών των πολιτών. Χρειάζονται λοιπόν περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών, νέα ρύθμιση για εξόφληση του συνόλου των οφειλών προς το Δημόσιο, νέες επενδύσεις, οργανωμένο σχέδιο για την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας που μέσω αυτής θα ανοίξουν θέσεις εργασίας. Επίσης πραγματική πίεση προς τις τράπεζες για να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, να μειώσουν τις προμήθειες συναλλαγών και να αυξήσουν τη ρευστότητα προς την αγορά και προστασία της πρώτης κατοικίας για τους πραγματικά αδύναμους. Όσο δεν γίνεται τίποτα και συνεχίζεται αυτή η επιδοματική πολιτική, τότε θα δούμε την κοινωνία να φτωχοποιείται περισσότερο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κατεβάζουν ρολά επειδή δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν άλλο στο αυξημένο κόστος λειτουργίας τους και στους χαμηλούς τζίρους.

(Ο Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου είναι Πρόεδρος ΕΕΑ και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ.)