Γιάννης Τριήρης: Θέλει πολιτική βούληση και όχι παροχολογία η φθηνή ενέργεια

Γιάννης Τριήρης: Θέλει πολιτική βούληση και όχι παροχολογία η φθηνή ενέργεια
Παρασκευή, 19/08/2022 - 07:49

Η ενεργειακή ακρίβεια σαρώνει απ΄ άκρου εις άκρον τον πλανήτη και φυσικά και την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα, αλλά ιδιαίτερα για τους πολίτες της Ελλάδας, είναι ιδιαίτερα «σκληρό», καθώς στη χώρα μας παρατηρούνται από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που μισθοί και συντάξεις βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Και όμως υπάρχουν τρόποι για να αμβλυνθεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας και είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση δεν δείχνει την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να προχωρήσει σε υλοποίηση πραγματικά καθιερωμένων και ενδεδειγμένων λύσεων.

Ως άμεση «απάντηση» στην ακρίβεια ήδη έχει υποδειχθεί από πολιτικούς και ειδήμονες η μείωση των φόρων στα καύσιμα. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προτιμά να επιλέγει τις «στοχευμένες επιδοτήσεις» ρίχνοντας επί της ουσίας πολύτιμα κρατικά έσοδα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Προτιμά να επιδίδεται σε μια ακατάσχετη παροχολογία για μέτρα καταπολέμησης της ακρίβειας , πολυδιαφημισμένα μεν αναποτελεσματικά δε.

Χθες, ακόμη και η Γερμανία, έστω μετά τις εντονότατες αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του καγκελάριου Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και σε βενζίνες και πετρέλαιο.

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, αρνείται πεισματικά να βαδίσει την πεπατημένη και κρατάει στο ύψος τους τους φόρους. Χωρίς πειστική αιτιολογία που δικαίως κάνει τους πολίτες να σκέφτονται ότι δεν μειώνει τους φόρους μόνο και μόνο επειδή το προτείνει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Πολύ πιθανό σύντομα ο Έλληνας να πρωθυπουργός να έχει την «τύχη» του Γερμανού καγκελάριου που αποδοκιμάστηκε πριν αποφασίσει μείωση των φόρων.

Ως μεσομακροπρόθεσμη λύση φυσικά θα έπρεπε ήδη να έχει προκριθεί η άμεση θέσπιση γενναιόδωρων κινήτρων για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που μπορούν να προσφέρουν φθηνή ενέργεια, ιδιαίτερα λόγω και του κλίματος και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα.

Η μεγάλης χρονικής διάρκειας ηλιοφάνεια στη χώρα μας ευνοεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ οι δυνατοί άνεμοι, ιδιαίτερα στα νησιά μας, προσφέρονται για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα όμως δεν δίνονται, ενώ είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει και η απαιτούμενη πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν και οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν από μέρους κάποιων δημοτικών αρχών και κάποιων δήθεν ευαισθητοποιημένων πολιτών για την εγκατάσταση κυρίως ανεμογεννητριών.

Ο άνεμος και ο ήλιος αποτελούν τον μεγάλο ενεργειακό πλούτο της χώρας και στη σημερινή συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, αλλά και για το μέλλον που οι ενεργειακές ανάγκες θα αυξάνονται διαρκώς, η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει αποτελεσματικά, σχεδιάζοντας το πράσινο αύριο της χώρας μας στον ενεργειακό τομέα.

Και πρέπει να έχει την πολιτική βούληση να πείσει όσους αντιδρούν για το τόσο απλό: Για το περιβάλλον είναι σίγουρα καλύτερο να αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες της χώρας στα αιολικά και ηλιακά συστήματα, αντί να επιστρέψουμε στην εποχή του κάρβουνου.