Σπύρος Σιδέρης: Συζητήσεις ενεργειακής συνεργασίας με τις ΗΠΑ χωρίς τον αρμόδιο υπουργό

Σπύρος Σιδέρης: Συζητήσεις ενεργειακής συνεργασίας με τις ΗΠΑ χωρίς τον αρμόδιο υπουργό
Τετάρτη, 18/05/2022 - 07:24

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου θα παρουσιάσουν την έκθεση «Τετραγωνισμός του Κύκλου Ενεργειακής Μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης συζήτηση από Έλληνες και Αμερικανούς εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους για το θέμα της ενεργειακής μετάβασης και της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ολοκληρώνει την επίσκεψη του στην Ουάσινγκτον όπου συμμετείχε στους αναβληθέντες εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Αν και στους Υπουργούς που συνόδευαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν συμπεριλαμβάνονταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου συζητήθηκαν ενεργειακά θέματα απόντος του αρμόδιου Υπουργού.

Η έκπληξη ήρθε με την ανακοίνωση από την αμερικανική πρωτεύουσα ενός νέου Ειδικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, του Νίκου Τσάφου. Ο κ. Τσάφος που είναι πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της εταιρίας Enalytica με έδρα την Ουάσιγκτον θα είναι σε συνεργασία με τον έτερο ανώτερο σύμβουλο ενεργειακής ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χοχστάιν.

Τώρα τι ακριβώς θα κάνουν οι δυο σύμβουλοι δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά το ότι παρακάμπτεται ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας, προκαλεί ερωτηματικά για την ενεργειακή συνεργασία.

Μια συνεργασία που αφορά πρώτιστα την μεταφορά LNG στην Ελλάδα, είτε στη Ρεβυθούσα είτε στην υπό κατασκευή υποδομή για LNG στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να υπάρξει απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όμως ο μεγάλος ανταγωνιστής για την Ελλάδα παραμένει η Τουρκία σε ότι αφορά τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.

Ενδεικτικά οι εισαγωγές LNG για το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, της Ελλάδας ανήλθαν σε 1,124 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ οι εισαγωγές της Τουρκίας από τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 5,347 δισ. κυβικά μέτρα.

Η ποσότητα που θα μπορεί να τροφοδοτεί ετησίως ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης σε πλήρη λειτουργία, θα είναι 5,5 δισ. κυβικά μέτρα. Όμως και η Τουρκία στοχεύει στην αύξηση κατά 20% της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου, με την κρατική BOTAS να αυξάνει την υπάρχουσα αποθηκευτική ικανότητα του 1 δισ. κυβικών μέτρων στην Tuz Golu σε 5,4 δισ. κυβικά μέτρα και την χωρητικότητα στην εγκατάσταση αποθήκευσης της Σηλυβρίας σε 4,6 δισ. κυβικά μέτρα.

Αν συνυπολογιστεί και το εκτεταμένο δίκτυο αγωγών που περνά από την Τουρκία ο ανταγωνισμός για το ποια χώρα θα γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή μοιάζει μάλλον σαν στημένος αγώνας.

Οι πληροφορίες ή οι επίσημες ανακοινώσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα για την ελληνοαμερικανική ενεργειακή συνεργασία θα ρίξουν περισσότερο φως για τους επόμενους σχεδιασμούς και κατά πόσο τα μεγαλεπήβολα πλάνα θα είναι εφικτά και ουσιαστικά.

Το ανησυχητικό πάντως είναι ότι σε μια συζήτηση που είχα το 2019 στις ΗΠΑ με Αμερικανό αξιωματούχο, είχε να κάνει με την δήλωση, ότι μην είσαι σίγουρος ότι θα έρθει αμερικάνικο LNG, άλλοι είναι οι σχεδιασμοί.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/05/2022 - 08:29