«Οδηγός» για την ΕΕ το ελληνικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας Ptolemaida Storage

«Οδηγός» για την ΕΕ το ελληνικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας Ptolemaida Storage
Τρίτη, 17/05/2022 - 15:44

Ως «οδηγό» για τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες επέλεξε το έργο αποθήκευσης «Ptolemaida Storage», που αναπτύσσει ο Όμιλος EUNICE ENERGY GROUP, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ENTSO-e).

To έργο συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των επενδύσεων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα μελετηθούν από τα στελέχη του ENTSO-e, ως προς τις επιπτώσεις τους στο ΑΕΠ, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τα δημόσια οικονομικά κλπ. έτσι ώστε να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για το αποτύπωμα του συνόλου των επενδύσεων στα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα του ENTSO-e.

Η μελέτη των κοινωνικο – οικονομικών επιπτώσεων των έργων αυτών ξεκίνησε πέρυσι και θα επαναλαμβάνεται ανά διετία κι αυτό διότι, σε περιόδους κρίσης όπως η τωρινή, είναι απαραίτητο, πέρα από την ανάπτυξη των ηλεκτρικών συστημάτων, να καταγράφεται το ευρύτερο αποτύπωμα των έργων, τόσο στις εθνικές, όσο και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η σημασία της επιλογής

Η επιλογή ενός έργου ελληνικού ενδιαφέροντος για την επόμενη μελέτη του ENTSO-e αποτελεί θετικό μήνυμα τόσο για τη χώρα όσο και για τη συγκεκριμένη επένδυση, καθώς πιστοποιεί το ρεαλισμό του επιχειρηματικού σχεδίου αλλά και την σημασία του για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το έργο Ptolemaida Storage εντάσσεται στο σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών (είναι μία από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο ΣΔΑΜ), καθώς αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα υποκαταστήσουν ως ένα βαθμό εκείνες που χάνονται από τον περιορισμό της λιγνιτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το TYNDP το έργο της Πτολεμαΐδας θα έχει ισχύ 250 μεγαβάτ, αποθηκευτική ικανότητα ίση με 1000 μεγαβατώρες και θα αποδίδει στο σύστημα μέσω του δικτύου υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ), 250 γιγαβατώρες κάθε χρόνο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στα ενεργειακά συστήματα, ιδίως σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς εξασφαλίζουν την απορρόφηση της «πράσινης» ενέργειας σε περιόδους υψηλής παραγωγής, την ενεργειακή επάρκεια σε «χαμηλές» περιόδους, παρέχουν υπηρεσίες εφεδρείας σε περίπτωση βλάβης στην παραγωγή ή τη μεταφορά ενέργειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/05/2022 - 21:01