Acciona και SSE Renewables θα αναπτύξουν έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε Ισπανία και Πορτογαλία

Acciona και SSE Renewables θα αναπτύξουν έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε Ισπανία και Πορτογαλία
Τετάρτη, 24/02/2021 - 15:00

Οι Acciona και SSE Renewables υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ θα διερευνήσουν επίσης ευκαιρίες και σε άλλες αγορές.

Οι Acciona και SSE Renewables σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση 50% που θα συνδυάζει τη δύναμη της ACCIONA ως προγραμματιστή και διαχειριστή ανανεώσιμων εγκαταστάσεων στην Ισπανία και στην Πορτογαλία με τις δυνατότητες και την εμπειρία της SSE Renewables στην ανάπτυξη, κατασκευή και ολοκληρωμένη διαχείριση έργων παγκόσμιας κλάσης στον υπεράκτιο αιολικό έργο.

Η Acciona θα συμβάλει επίσης με την ολοκλήρωση του δικτύου και την τεχνολογία διαχείρισης ενέργειας μέσω του Κέντρου Ελέγχου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (CECOER) και την τεχνογνωσία της στη μηχανική, που εφαρμόζεται σε υπεράκτιες ανεμογεννήτριες.

Σχετικά με τη SSE, πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ομίλους ανάπτυξης, κατασκευής, λειτουργίας και διαχείρισης έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Αυτή τη στιγμή διαθέτει 487 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε λειτουργία και ένα χαρτοφυλάκιο έργων 6 GW υπό ανάπτυξη στην περιοχή.

Μάλιστα, η εταιρεία κατασκευάζει σήμερα το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Dogger Bank, ισχύος 3.6 GW στη Βόρεια Θάλασσα, μαζί με την Equinor, καθώς και το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Σκωτίας, το Seagreen ισχύος 1,1 GW, μαζί με την Total.

«Αφού αναπτύξαμε μια παγκόσμια ηγετική θέση στη χερσαία αιολική και ηλιακή ενέργεια, αυτή η συμφωνία με την SSE Renewables θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την είσοδό μας στην υπεράκτια αιολική αγορά, στην οποία βλέπουμε υψηλές δυνατότητες», δήλωσε ο Rafael Mateo, Διευθύνων Σύμβουλος Ενέργειας της Acciona. «Η υπεράκτια τεχνολογία είναι ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική μας, προσφέροντας τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις σε πελάτες που αναζητούν λύσεις καθαρής ενέργειας».