Τριπλάσια αύξηση των θέσεων εργασίας στον υπεράκτιο αιολικό τομέα μέχρι το 2030

Τριπλάσια αύξηση των θέσεων εργασίας στον υπεράκτιο αιολικό τομέα μέχρι το 2030
Τρίτη, 23/02/2021 - 12:22

Η ζήτηση για προσωπικό στον υπεράκτιο αιολικό τομέα θα τριπλασιαστεί έως το τέλος της δεκαετίας, αυξάνοντας τις θέσεις πλήρους απασχόλησης στις 868.000 από τις περίπου 297.000 το 2020, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Rystad Energy.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αύξηση των προσλήψεων είναι ήδη ορατή στα μέσα της δεκαετίας, καθώς η ζήτηση για εργασία θα μπορούσε να φτάσει τις 589.000 το 2025.

Επιπλέον, η Rystad Energy εκτιμά ότι η υπεράκτια αιολική ισχύς θα μπορούσε να αυξηθεί στα 110 GW έως το 2025 και στα 250 GW έως το 2030, αναφέροντας ότι η αύξηση της παραγωγής θα απαιτήσει και την αύξηση πολλών ειδικευμένων υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι η Rystad υπολόγισε τις ανάγκες στελέχωσης με βάση τον αριθμό των ισοδύναμων εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και συμπεριέλαβε τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ισχύος παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσες εργασίες αυτές σχετίζονται με την κατασκευή, την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Οι έμμεσες θέσεις εργασίας αφορούν τα υλικά και υπηρεσίες που καταναλώνονται, όπως είναι οι θέσεις εργασία σε χαλυβουργεία που υποστηρίζουν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, θέσεις ηλεκτρονικών σε εταιρείες που προμηθεύουν εξαρτήματα για τις νασέλες καθώς και θέσεις εργασίας των ρυθμιστικών ιδρυμάτων ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι θέσεις εργασίας ομαδοποιούνται ως κατασκευή και ανάπτυξη (C&D) - που συνήθως είναι κεφαλαιουχικές δαπάνες - και θέσεις λειτουργίας και συντήρησης (O&M) - που σχετίζονται με λειτουργικές δαπάνες.

Οι θέσεις εργασίας C&D αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης κατά την επόμενη δεκαετία, αν και το μερίδιό της στη συνολική απασχόληση μειώνεται καθώς πλησιάζει το 2030, δήλωσε ο Rystad. Από την άλλη, οι θέσεις εργασίας O&M συνέβαλαν περίπου στο 7% του συνολικού αριθμού θέσεων εργασίας το 2020 και θα ανέλθουν περίπου στο 12% το 2025, ανέφεραν οι αναλυτές. Όμως, με την ταχεία αύξηση της εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος, η O&M θα αυξήσει το ποσοστό στις συνολικές θέσεις εργασίας.