EDP: Δύο νέες μονάδες για την έρευνα παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου

EDP: Δύο νέες μονάδες για την έρευνα παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου
Παρασκευή, 19/02/2021 - 16:07

Ο Όμιλος EDP παρουσίασε δύο νέες μονάδες που θα μελετήσουν τις δυνατότητες των συστημάτων αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου και ενέργειας.

Η μονάδα H2 Business Unit (H2BU) θα είναι ο νέος τομέας του ομίλου για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου, ενώ η ειδική μονάδα αποθήκευσης που δημιουργήθηκε στη EDPR NA, αναμένεται να φθάσει σε ισχύ τα 1 GW μέσα σε πέντε χρόνια.

Η EDP αναφέρει ότι η αγορά πράσινου υδρογόνου αντιπροσωπεύει έναν από τους άξονες ανάπτυξης της, ως αποτέλεσμα όχι μόνο των στόχων για την απαλλαγή από τον άνθρακα, αλλά και της μείωσης του κόστους που προκύπτει και αναμένεται να γίνει ανταγωνιστική κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Με τη δημιουργία της νέας επιχειρηματικής μονάδας, η EDP σκοπεύει να ενισχύσει την ενσωμάτωση του πράσινου υδρογόνου στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου και να προωθήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η H2BU θα διευθύνεται από την Ana Quelhas, μέχρι τώρα διευθύντρια του ενεργειακού σχεδιασμού της EDP. Η μονάδα θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ευκαιριών πράσινου υδρογόνου σε πολλά υποσχόμενους τομείς όπως οι βιομηχανίες χάλυβα, χημικών, διυλιστηρίων και τσιμέντου, καθώς και στις βαριές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Οι αγορές προτεραιότητας θα είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη και θα χρησιμοποιηθούν δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον, η EDP Renováveis ​​(EDPR), για να ενισχύσει τον κρίσιμο ρόλο της στην ενεργειακή μετάβαση, δημιούργησε μια νέα επιχειρηματική μονάδα αφιερωμένη στην ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας.

Αυτή η μονάδα, η οποία θα συνδεθεί με τη δραστηριότητα της EDPR στις ΗΠΑ, θα επικεντρωθεί στην ανάλυση της τεχνολογίας αποθήκευσης και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη δέσμευση της EDP για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Αναφέρεται ότι η δημιουργία αυτής της μονάδας υλοποιεί το σχέδιο που έχει ξεκινήσει η EDP στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ονομάζεται "Re-charge" και στοχεύει στην επίτευξη 1GW σε έργα αποθήκευσης ενέργειας έως το 2026.

Με στοιχεία από: reNEWS