Aker: Διερευνά την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας στη Χιλή

Aker: Διερευνά την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου και πράσινης αμμωνίας στη Χιλή
Παρασκευή, 19/02/2021 - 14:15

Η Aker Clean Hydrogen και η Mainstream Renewable Power υπέγραψαν μια επιστολή προθέσεων για να διερευνήσουν την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου και την παραγωγή χαμηλού κόστους αμμωνίας στη Χιλή.

Αυτή η κίνηση συνδυάζει τις δυνατότητες ανάπτυξης έργων υδρογόνου της Aker Clean Hydrogen και τη θέση της Mainstream ως προγραμματιστή ανανεώσιμης ενέργειας στη Χιλή.

Η πλατφόρμα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας 1.3GW της Mainstream, Andes Renovables, είναι επί του παρόντος υπό κατασκευή και η πρώτη φάση αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική της λειτουργία αργότερα φέτος.

Εκτός από την πλατφόρμα Andes Renovables, η εταιρεία διαθέτει ένα εκτεταμένο πρόσθετο χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης έργων, εκ των οποίων περισσότερα από 1 GW προορίζονται για αυτήν την πράσινη συνεργασία υδρογόνου και αμμωνίας.

Έτσι, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και εμπορικά βιώσιμης αλυσίδας πράσινης αξίας στη Χιλή, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το χαρτοφυλάκιο έργων αιολικών και ηλιακών πάρκων της Mainstream στη χώρα.

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιανουαρίου 2021, ο Aker Horizons συμφώνησε να εξαγοράσει το 75% της Mainstream. Η συναλλαγή υπόκειται σε συνηθισμένες εγκρίσεις και στο οικονομικό κλείσιμο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Σχετικά με την Aker Clean Hydrogen είναι θυγατρική της Aker Horizons και ασχολείται με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα. Η εταιρεία ιδρύθηκε για να σχεδιάσει, να κατασκευάσει δικές της μεγάλες εγκαταστάσεις υδρογόνου και τις θέσει σε λειτουργία, σε όλον τν κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aker Horizons, Kristian Røkke, δήλωσε:

«Το υδρογόνο θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην επιτάχυνση της αποανθρακοποίησης, καθώς έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα μέσω καθαρής παραγωγής υδρογόνου και αμμωνίας και μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα των χρηστών της βιομηχανίας."

Αναφέρεται ότι η Χιλή έχει δηλώσει τη φιλοδοξία της να παράγει το πιο αποδοτικό πράσινο υδρογόνο στον κόσμο έως το 2030.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πράσινη αμμωνία, αυτή θα χρησιμοποιηθεί από διάφορους βιομηχανικούς τελικούς χρήστες σε τοπικό επίπεδο στη Νότια Αμερική και επίσης θα αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν σε άλλες αγορές.