Κοινοπραξία Equinor και Engie για την παραγωγή μπλε υδρογόνου από φυσικό αέριο

Κοινοπραξία Equinor και Engie για την παραγωγή μπλε υδρογόνου από φυσικό αέριο
Παρασκευή, 19/02/2021 - 13:49

Η νορβηγική Equinor και η γαλλική Engie θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη τρόπων παραγωγής υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με δήλωση των εταιρειών την Πέμπτη.

Οι εταίροι θα διερευνήσουν το δυναμικό παραγωγής καθώς και τη αγοράς για το λεγόμενο «μπλε» υδρογόνο που προέρχεται από φυσικό αέριο, με το οποίο οι εκπομπές άνθρακα συλλαμβάνονται και αποθηκεύονται μόνιμα υπεράκτια.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν συζητήσεις με πιθανούς πελάτες στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και τη Γαλλία για να εκτιμήσουν τη βιωσιμότητα του έργου, καθώς και με τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις σχετικές αρχές.

Το υδρογόνο που παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών από βιομηχανίες μεγάλης έντασης ενέργειας, όπως είναι η παραγωγή τσιμέντου ή χάλυβα, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο.

«Αυτή η ανάπτυξη χαμηλής έντασης άνθρακα και ανανεώσιμου υδρογόνου θα επιταχύνει την κατασκευή μιας νέας υποδομής υδρογόνου και τον επαναπροσδιορισμό της τρέχουσας υποδομής φυσικού αερίου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050», ανέφεραν οι Engie και Equinor.

Σημειώνεται ότι η Equinor, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη ρωσική Gazprom, συμμετέχει επίσης σε ένα έργο για την μόνιμη αποθήκευση CO2 που συλλαμβάνεται από χερσαίες βιομηχανικές εγκαταστάσεις κάτω από τον βυθό της Βόρειας Θάλασσας.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου στον κόσμο παράγεται από φυσικό αέριο, αλλά η διαδικασία απελευθερώνει επίσης διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει το κλίμα, καθιστώντας το μη βιώσιμο.

Μια εναλλακτική λύση είναι η παραγωγή υδρογόνου χωρίς εκπομπές, είναι ο διαχωρισμός των μορίων του νερού μέσω ηλεκτρόλυσης από ηλεκτρικό ρέυμα που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Π΄ροκειται για το πράσινο υδρογόνο, το οποίο μέχρι στιγμής είναι αρκετά δαπανηρό.

Πηγή: Reuters