Wood Mackenzie: Αναγκαίες οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την ΕΕ για την επίτευξη του κλιματικού στόχου 2030

Wood Mackenzie: Αναγκαίες οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων από την ΕΕ για την επίτευξη του κλιματικού στόχου 2030
Πέμπτη, 18/02/2021 - 12:26

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει δισεκατομμύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες αποθήκευση, για να επιτύχει τον κλιματικό στόχο έως το 2030, ανέφερε την Πέμπτη σε έκθεσή της η Wood Mackenzie.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Δεκέμβριο συμφώνησαν να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, ενισχύοντας ουσιαστικά τον υπάρχοντα στόχο του 40%.

Ωστόσο, η ανάλυση της Wood Mackenzie διαπίστωσε ότι, σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, η Ευρώπη θα επιτύχει μείωση των εκπομπών κατά 46% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Για την επίτευξη του νέου στόχου, η Ένωση χρειάζεται να αυξήσει σημαντικά την ανανεώσιμη ισχύ, καθώς και την αποθήκευση της αιολικής, ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας, που ισοδυναμεί με περίπου με 585 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις έως το 2030.

Απαιτείται επίσης τεχνολογία για τη δέσμευση και αποθήκευση εκπομπών άνθρακα (CCS), την ευρεία χρήση υδρογόνου ως καυσίμου, περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα και μεταρρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης κατώτατης τιμής στο κόστος των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με όσα ανέφερε η έκθεση.

Μια τιμή 65 δολαρίων ανά τόνο άνθρακα θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή μετάβαση από τους ρυπαίνοντες σταθμούς άνθρακα σε χαμηλότερες εκπομπές αερίων και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην τεχνολογία, σύμφωνα με την έκθεση.

Το επίπεδο των τιμών είναι σχεδόν 30% υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές αναφοράς στο ETS της Ευρώπης στα 39 ευρώ ανά τόνο.

«Η παροχή βεβαιότητας για την τιμή του άνθρακα τώρα θα βοηθούσε στην ανάπτυξη αυτού του αγωγού έργων CCS και υδρογόνου που απαιτείται», δήλωσε ο Διευθυντής Έρευνας της Wood Mackenzie, Murray Douglas.

Πηγή: Reuters