Παρέμβαση Γ. Γιαρέντη στο Athens Energy Dialogues

Παρέμβαση Γ. Γιαρέντη στο Athens Energy Dialogues
Πέμπτη, 18/02/2021 - 10:31

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης συμμετείχε ως ομιλητής στο συνέδριο Athens Energy Dialogues και στην ενότητα με θέμα την ανάγκη ή όχι ρυθμιστικών παρεμβάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της αγοράς.

Ο κ. Γιαρέντης ξεκίνησε την παρέμβαση αναφέροντας ότι η κοινωνία οφείλει να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι έδωσαν με αυταπάρνηση την μεγάλη μάχη, μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, για να επανέλθει η ηλεκτροδότηση σε όλες τις περιοχές που αντιμετώπισαν πρόβλημα σε αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μπαίνοντας στο κυρίως θέμα της παρέμβασής του και αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες της αγοράς, όπου και τόνισε το TARGET MODEL ήρθε με τετραετή καθυστέρηση και η προσπάθεια που έγινε τον τελευταίο χρόνο επέτρεψε να κερδίσουμε το στοίχημα και να έχουμε επιτέλους από την 1η Νοεμβρίου την λειτουργεία της αγοράς με βάση το Ευρωπαϊκό μοντέλο. Δυστυχώς όμως μπήκαμε σε κανονική λειτουργεία χωρίς να δοθεί ο χρόνος για να γίνει η δοκιμαστική λειτουργεία (dry runs) για την αγορά εξισορρόπησης. Αυτό είχε μια οδυνηρή συνέπεια, που μεταφράσθηκε σε μεγάλες επιβαρύνσεις του ΕΛΑΠΕ, από τα κόστη εξισορρόπησης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει τόσο η Ρυθμιστική Αρχή όσο και η Πολιτεία να εξετάσουν όχι μόνο την διόρθωση του προβλήματος, αλλά επιπλέον να παρέμβουν αναδρομικά. Προειδοποίησε επίσης ότι η επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ από τα αυξημένα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης ελλοχεύει κινδύνους για τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει ρυθμιστική παρέμβαση, ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα και να διαφυλαχθεί το κλίμα επενδυτικής ασφάλειας στην αγορά των ΑΠΕ.

Τέλος, ο κ. Γιαρέντης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα του TARGET MODEL, το οποίο όπως είπε “σαν ένα μικρό παιδί κάνει τα πρώτα του βήματα". Βρισκόμαστε όμως σε καλό σημείο, η αρχή έγινε, πήγε καλά και τα δύσκολα τα αφήνουμε πίσω μας. Η αισιοδοξία υπάρχει για το μέλλον της αγοράς ενέργειας.