Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ η συμφωνία με την RWE

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΔΕΗ η συμφωνία με την RWE
Τετάρτη, 10/02/2021 - 09:48

γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος

Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ σήμερα το Συμφωνητικό Συνεργασίας (Head of Terms) μεταξύ της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWE Renewables με σκοπό την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος (JVCo). Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η κάθε πλευρά θα εισφέρει έως 1 GW αδειοδοτημένων έργων τα οποία και θα αναπτύξει από κοινού η ελληνογερμανική κοινοπραξία. Ειδικότερα η ΔΕΗ αναμένεται να εισφέρει νέα αδειοδοτημένα έργα από τη δεξαμενή του pipeline των έργων που διαθέτει, ενώ η RWE φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση αντίστοιχων έργων που θα εισφέρει με τη σειρά της στο κοινό σχήμα. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν στο επίκεντρο της συνεργασίας των δύο εταιρειών να βρίσκεται η Δ. Μακεδονία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα αναπτυχθούν έργα και σε άλλες περιοχές. Με βάση τις τρέχουσες αξίες, η ανάπτυξη έργων έως 2 GW σημαίνει ότι η κοινή επένδυση των δύο εταιρειών μπορεί να φτάσει το 1,3 δισ. ευρώ και στη φάση της κατασκευής των νέων έργων θα δημιουργηθούν 1000 θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τους γενικούς όρους συνεργασίας ενώ στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσει η κατάρτιση των συμβατικών κειμένων με στόχο η νέα εταιρεία να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της τον Ιούνιο του 2021.

Η RWE είναι μια από τις 4 μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης, η οποία μάλιστα έχει κοινό με τη ΔΕΗ, την ισχυρή εξάρτηση από τον άνθρακα. Ωστόσο στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού της σχεδιασμού, όπως και η ΔΕΗ, έτσι και η RWE στοχεύει σε δυναμική ανάπτυξη στον κλάδο της πράσινης ενέργειας. Με τη συμφωνία, όπως σχολιάζουν κύκλοι της επιχείρησης, η ΔΕΗ εισέρχεται στο χάρτη των μεγάλων παικτών της αγοράς της πράσινης ενέργειας. 

capital.gr