Δανία: Εγκρίθηκε η κατασκευή τεχνητού ενεργειακού νησιού

Δανία: Εγκρίθηκε η κατασκευή τεχνητού ενεργειακού νησιού
Παρασκευή, 05/02/2021 - 16:06

Η κυβέρνηση της Δανίας ενέκρινε την Πέμπτη σχέδιο για την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα για να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο καθαρής ενέργειας.

Ο σκοπός της κατασκευής του είναι η παροχή πράσινης ενέργειας από ανεμογεννήτριες με σκοπό την τροφοδότηση σπιτιών αλλά και παραγωγής πράσινου υδρογόνου για της ναυτιλία, την αεροπορία, τη βιομηχανία και τις βαριές μεταφορές.

Το ενεργειακό νησί, το οποίο θα βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Δανίας, θα έχει αρχικά μέγεθος 120.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή θα έχει εμβαδόν μεγαλύτερο από 18 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Οι ανεμογεννήτριες που θα περιβάλλουν το νησί, θα έχουν ισχύ τουλάχιστον 3 GW, τα οποία θα αυξηθούν έως τα 10 GW με την πάροδο του χρόνου, ενώ η πρώτη φάση του έργου πρόκειται να κοστίσει περίπου 210 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (28,28 δισεκατομμύρια ευρώ).

Η απόφαση σχετίζεται με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον μετασχηματισμό της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ένωση επιθυμεί να βασιστεί κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα σε μια δεκαετία, ενώ αυξάνει την ισχύ της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας περίπου κατά 25 φορές μέχρι το 2050.

«Ο ενεργειακός κόμβος στη Βόρεια Θάλασσα θα είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στη δανική ιστορία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κλίματος, Dan Joergensen.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του τεράστιου δυναμικού της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Τέλος υπολογίζεται ότι το ενεργειακό κέντρο θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2033.

Πηγή: DW