Γερμανία: Σχεδιασμός για έργο πράσινου υδρογόνου από Shell, Vattenfall, MHI

Γερμανία: Σχεδιασμός για έργο πράσινου υδρογόνου από Shell, Vattenfall, MHI
Παρασκευή, 22/01/2021 - 15:16

Υπεγράφη επιστολή προθέσεων μεταξύ της Shell, της Mitsubishi Heavy Industries (MHI), της Vattenfall και της εταιρείας Warme Hamburg για την ανάπτυξη ενός έργου πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία.

Οι συνεργάτες σχεδιάζουν αρχικά την κατασκευή ενός ηλεκτρολύτη 100 MW στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Hamburg-Moorburg και στη συνέχεια προγραμματίζεται περαιτέρω ανάπτυξη σε έναν κόμβο πράσινης ενέργειας.

Κατ΄αρχάς, οι εταιρείες θα διερευνήσουν το βαθμό στον οποίο η υπάρχουσα υποδομή στο Moorburg μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Έπειτα, με την επιφύλαξη τελικής επενδυτικής απόφασης και σύμφωνα με την τρέχουσα κατάσταση προγραμματισμού, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου αναμένεται να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του 2025.

Σημειώνεται ότι οι εταίροι σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ για Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος. Αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 με την υποβολή ενός πρώτου περιγράμματος του έργου.

Οι τέσσερις συνεργαζόμενες εταιρείες δήλωσαν ότι ο ιστότοπος Moorburg έχει τις ιδανικές συνθήκες για περαιτέρω χρήση, καθώς συνδέεται τόσο με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς ενέργειας των 380.000 volt όσο και με το δίκτυο των 110.000 volt του Αμβούργου. Επιπλέον, η δημοτική εταιρεία δικτύου φυσικού αερίου σκοπεύει επίσης να επεκτείνει ένα δίκτυο υδρογόνου στο λιμάνι εντός 10 ετών και ήδη εργάζεται στην απαραίτητη υποδομή διανομής. Σημειώνεται ότι πολλοί πιθανοί πελάτες για το πράσινο υδρογόνο βρίσκονται κοντά στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Σχετικά με το Moorburg, ήταν τοποθεσία ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο που διαχειριζόταν η Hamburgische Electricitats-Werke και η Vattenfall, ενώ εκεί λειτουργούσε κι ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα από το 2015. Όμως η εμπορική λειτουργία του εργοστασίου άνθρακα τερματίστηκε αφού ο σταθμός παραγωγής ενέργειας κέρδισε προσφορά στη δημοπρασία για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα τον Δεκέμβριο του 2020.