Acciona: Μελέτη για πλωτό έργο παραγωγής πράσινου υδρογόνο στην Ισπανία

Acciona: Μελέτη για πλωτό έργο παραγωγής πράσινου υδρογόνο στην Ισπανία
Δευτέρα, 18/01/2021 - 14:26

Η ισπανική εταιρεία ενέργειας Acciona θα αναλάβει τον συντονισμό ενός νέου προγράμματος που στοχεύει στο σχεδιασμό και την επικύρωση του πρώτου υπεράκτιου πάρκου στην Ισπανία για παραγωγή, αποθήκευση και διανομή πράσινου υδρογόνου.

Πρόκειται για το έργο OceanH2 το οποίο θα μελετήσει διαφορετικά σενάρια υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της πλωτής αιολικής ενέργειας, αλλά και της ηλιακής, με σκοπό την δημιουργία ενός υπεράκτιου υβριδικού συστήματος παραγωγής ενέργειας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αξιολογηθούν οι εναλλακτικές λύσεις σχεδιασμού σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής υδρογόνου για να εντοπιστούν οι λύσεις με το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης με βάση τα προτεινόμενα νέα υλικά.

Άλλοι συμμετέχοντες είναι οι Redexis, Ariema, TSI, Wunder Hexicon και BlueNewables, μαζί με 12 ισπανικά ερευνητικά κέντρα.

Το OceanH2, το οποίο επιλέχθηκε μαζί με 23 άλλα έργα από το Ισπανικό Κέντρο Ανάπτυξης Βιομηχανικής Τεχνολογίας, έχει την υποστήριξη του Ισπανικού Υπουργείου Επιστήμης και Καινοτομίας μέσω της πρωτοβουλίας Επιστήμη και Αποστολή Καινοτομίας.

Μετά τη μελέτη, η Acciona θα επικυρώσει την ιδέα σε εργαστηριακή κλίμακα, καθώς επίσης θα την ενσωματώσει και σε μια πλατφόρμα IoT (Internet of Things), η οποία θα διευκολύνει τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση του έργου, χρησιμοποιώντας έξυπνη παρακολούθηση.

Οι προκλήσεις που θα προκύψουν κατά την πιθανή κατασκευή και αναβάθμισή του θα εξεταστούν μέσω μιας διαδικασίας καινοτομίας που επιτρέπει τη βελτιστοποίηση του αρχικά προτεινόμενου σχεδιασμού.

Τέλος, σημειώνεται ότι το έργο θα αναπτυχθεί ταυτόχρονα σε έξι αυτόνομες κοινότητες στην Ισπανία - Μαδρίτη, Κανάριοι Νήσοι, Ανδαλουσία, Καντάμπρια, Ναβάρα και Καταλονία - που θα επιφέρει τεχνολογικές συνέργειες και εθνικές επιστημονικές δυνατότητες.

Με πληροφορίες από: reNEWS

Φωτό: Acciona