ΙΕΑ: Οι ΑΠΕ θα είναι οι κυρίαρχες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025

ΙΕΑ: Οι ΑΠΕ θα είναι οι κυρίαρχες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025
Τρίτη, 12/01/2021 - 12:45

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι η κυρίαρχη πηγή παραγωγής ενέργειας έως το 2025, βάζοντας τέλος σε μία πεντηκονταετία κυριαρχίας του άνθρακα, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Πιο συγκεκριμένα, το 2020 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν ο μόνος τομές της ενέργειας που παρουσίασε ανάπτυξη με σημαντική αύξηση στην ανάπτυξη έργων ηλιακής και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.

«Οι ανανεώσιμες πηγές νίκησαν τον Covid-19», ανέφερε, καθώς ο IEA επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να δημοσιεύσει στις 18 Μαΐου έναν χάρτη πορείας για το πώς ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας μπορεί να επιτύχει καθαρές εκπομπές έως το 2050.

Ο Birol προειδοποίησε ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φέτος θα ανακάμψουν, ύστερα από τη μείωση του 7% το 2020, εκτός εάν η πανδημία δεν περιοριστεί. Η έκταση της δυνητικής αύξησης των εκπομπών άνθρακα είναι ακόμα ασαφής αν και στην Κίνα είναι ήδη σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά πριν από την πανδημία, λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης από την οικονομική ύφεση του περασμένου έτους.

Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ κάλεσε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις «σωστές» ενεργειακές πολιτικές για να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση, καθώς επανεκκινούν τις οικονομίες τους μετά την κρίση του Covid-19, αλλά και να βάλουν φρένο στην αύξηση των εκπομπών άνθρακα.

«Το 2021 αναμένουμε ότι η ζήτηση άνθρακα θα αυξηθεί με την ανάκαμψη της οικονομίας και την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε.

Η χρονιά θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια δράση για το κλίμα, με τις περισσότερες χώρες να ετοιμάζονται να δεσμευτούν για την επίτευξη καθαρών εκπομπών έως το 2050, μετά από «μια σημαντική νέα πολιτική ευθυγράμμιση για το κλίμα» το 2021, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: reNEWS