ΕΕ: Χρηματοδοτεί πρωτοβουλία για πράσινο υδρογόνο- συμμετοχή Orsted και Siemens Gamesa

ΕΕ: Χρηματοδοτεί πρωτοβουλία για πράσινο υδρογόνο- συμμετοχή Orsted και Siemens Gamesa
Παρασκευή, 08/01/2021 - 13:27

Η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο Oyster, μία πρωτοβουλία που συνδυάζει την αιολική ενέργεια με ηλεκτρολύτες, με σκοπό την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, που θα λειτουργεί σε θαλάσσια περιβάλλοντα.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Orsted και Siemens Gamesa, καθώς και οι ITM Power και Element Energy.

Σχετικά με την χρηματοδότηση, έχουν ήδη χορηγηθεί 5 εκατομμύρια ευρώ από την The Fuel Cells and Hydrogen (FCH2-JU), μια εταιρική σχέση δημόσιου-ιδιωτικού τομέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στη μελέτη σκοπιμότητας και δυνατοτήτων της απευθείας σύνδεσης υπεράκτιων ανεμογεννητριών με ηλεκτρολύτη, καθώς και στη μεταφορά του ανανεώσιμου υδρογόνου στη στεριά. Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία θα αναπτύξει και θα δοκιμάσει έναν ηλεκτρολύτη κλίμακας μεγαβάτ σε μια πιλοτική δοκιμή.

Το έργο, το οποίο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2021 και να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2024, θα συντονιστεί από την Element Energy. Η ITM Power είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρολύτη και των δοκιμών της μονάδας. Η Orsted με τη σειρά της θα ηγηθεί της ανάλυσης υπεράκτιας ανάπτυξης και της μελέτης σκοπιμότητας μελλοντικών εγκαταστάσεων υπεράκτιων ηλεκτρολυτών, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη ITM Power στο σχεδιασμό του συστήματος ηλεκτρολύτη για υπεράκτιες τοποθεσίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ITM Power, Graham Cooley, δήλωσε:

«Η ITM Power είναι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχει σε αυτό το συναρπαστικό έργο, συνεργαζόμενη με τους ηγέτες της βιομηχανίας για να διερευνήσει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης του ανέμου για υπεράκτια παραγωγή πράσινου υδρογόνου».

Ο επικεφαλής της Orsted για το υδρογόνο, Christian Nordstrom, δήλωσε:

«Για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην πράσινη ενέργεια, πρέπει να ηλεκτροδοτούμε όσο μπορούμε. Ωστόσο, ορισμένοι τομείς δεν μπορούν να απαλλαγούν από τον άνθρακα μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος και εκεί είναι που το ανανεώσιμο υδρογόνο θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Η υπεράκτια παραγωγή υδρογόνου θα μπορούσε να είναι ένας μελλοντικός, συμπληρωματικός τρόπος μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας από υπεράκτια πάρκα στη στεριά.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της FCH JU Bart Biebuyck δήλωσε:

«Το έργο Oyster είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη στην παλέτα των έργων ηλεκτρόλυσης FCH JU που θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός ηλεκτρολύτη υπεράκτιων προδιαγραφών για το πράσινο υδρογόνο».

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Element Energy, Michael Dolman, δήλωσε:

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί πλέον μία από τις μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος στην Ευρώπη και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μεταφορά ανανεώσιμης ενέργειας με τη μορφή υδρογόνου, ιδίως σε τοποθεσίες που βρίσκονται μακριά από την ακτή. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου οράματος θα απαιτήσει περαιτέρω ανάπτυξη και καινοτομίες που θα παρουσιαστούν με το έργο Oyster, το οποίο η Element Energy είναι στην ευχάριστη θέση να συντονίσει».