Kawasaki: Συνεργασία με Iwatani και Fortescue για αλυσίδα εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου

Kawasaki: Συνεργασία με Iwatani και Fortescue για αλυσίδα εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου
Δευτέρα, 14/12/2020 - 14:08

Η Ιαπωνική Kawasaki Heavy Industries Ltd και η Iwatani Corp δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έχουν υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την αυστραλιανή Fortescue Metals Group Ltd για την ανάπτυξη αλυσίδας εφοδιασμού «πράσινου» υδρογόνου.

Πρόκειται για μια κίνηση που ωθείται από την την ποσπάθεια της Ιαπωνίας να επιταχύνει την ανάπτυξη του υδρογόνου καθώς ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga έθεσε τον φιλόδοξο στόχο του να επιτύχει η χώρα την ουδετερότητα από τον άνθρακα μέχρι το 2050.

Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους 9 μήνες έχουν ανακοινωθεί έργα πράσινου υδρογόνου αξίας μεγαλύτερης των 150 δισεκατομμυρίων παγκοσμίως.

Η Kawasaki Heavy, η Iwatani και η εταιρεία σιδηρομεταλλεύματος Fortescue θα διερευνήσουν τη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων εφοδιασμού υγροποιημένου υδρογόνου, που περιλαμβάνουν την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως είναι η ηλιακή και αιολική ενέργεια στην Αυστραλία ή σε άλλες περιοχές, και θα μεταφέρεται με πλοίο για παράδοση και διανομή στην Ιαπωνία.

Η Kawasaki κατασκευάζει εξοπλισμό για υγροποίηση, μεταφορά και αποθήκευση υδρογόνου και η Iwatani προμηθεύει υγροποιημένο υδρογόνο στην Ιαπωνία, ενώ η Fortescue επιδιώκει νέες ευκαιρίες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινες βιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία είναι η πέμπτη χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο, και ενώ λαμβάνονται μέτρα για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σκοπεύει επίσης να αναπτύξει νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Με πληροφορίες από: Reuters