GE: Συμδωνία για ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών στις ΗΠΑ

GE: Συμδωνία για ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών στις ΗΠΑ
Τετάρτη, 09/12/2020 - 12:54

Η GE Renewable Energy ήρθε σε συμφωνία με τη Veolia Βόρειας Αμερικής για την ανακύκλωση των πτερυγίων που έχουν αφαιρεθεί από τις χερσαίες ανεμογεννήτριές της στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των έργων αναβάθμισης και επισκευής.

Η Veolia θα επεξεργαστεί τα πτερύγια, τα οποία αποτελούνται κυρίως από υαλοβάμβακα, για τη χρήση ως πρώτη ύλη για τσιμέντο, μέσω μιας τεχνολογία συν-επεξεργασίας τσιμέντου.

Πιο συγκεκριμένα, τα πτερύγια που έχουν αφαιρεθεί από τις ανεμογεννήτριες θα τεμαχιστούν στο εργοστάσιο επεξεργασίας της Veolia στο Μισσούρι και στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως αντικατάσταση του άνθρακα, της άμμου και του αργίλου σε εγκαταστάσεις παραγωγής τσιμέντου στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες διαδικασίες ανακύκλωσης στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε εμπορική κλίμακα.

Κατά μέσο όρο, σχεδόν το 90% του υλικού ενός πτερυγίου, κατά βάρος, θα επαναχρησιμοποιηθεί ως υλικό για την παραγωγή τσιμέντου. Περισσότερο από το 65% του βάρους του αντικαθιστά πρώτες ύλες που θα προστεθούν στον κλίβανο για τη δημιουργία του τσιμέντου και περίπου το 28% του βάρους παρέχει ενέργεια για τη χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα στον κλίβανο.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GE Renewable Energy για ψηφιακές υπηρεσίες, Anne McEntee, δήλωσε:

«Η αειφόρος επεξεργασία σύνθετων υλικών όπως τα πτερύγια ανεμογεννητριών ήταν μια πρόκληση, όχι μόνο για τη βιομηχανία ανεμογεννητριών, αλλά και για την αεροδιαστημική, τη ναυτιλία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευαστικές βιομηχανίες. Η Voelia παρέχει την ευκαιρία να επεκταθεί και να αναπτυχθεί γρήγορα στη Βόρεια Αμερική, με ελάχιστη αναστάτωση στους πελάτες και σημαντικό όφελος για το περιβάλλον. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί της σε αυτήν την προσπάθεια δημιουργίας κυκλικής οικονομίας για σύνθετα υλικά.»

Στα μέσα του 2019 η Veolia ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή χρησιμοποιώντας ένα πτερύγιο της GE ενώ μέχρι στιγμής έχει επεξεργαστεί περισσότερα από 100.

Μια ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που διενήργησε η Quantis US διαπίστωσε ότι η καθαρή επίδραση της ανακύκλωσης πτερυγίων μέσω της συν-επεξεργασίας τσιμέντου είναι θετική σε όλες τις κατηγορίες. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή κατασκευή τσιμέντου, η ανακύκλωση πτερυγίων επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 27% και μείωση της κατανάλωσης νερού κατά 13%.

Επιπλέον, ένα μόνο πτερύγιο ανεμογεννήτριας που ζυγίζει 7 τόνους που ανακυκλώνεται μέσω αυτής της διαδικασίας επιτρέπει στην τσιμεντοκάμινο να αποφύγει την κατανάλωση σχεδόν 5 τόνων άνθρακα, 2,7 τόνων διοξειδίου του πυριτίου, 1,9 τόνων ασβεστόλιθου και σχεδόν 1 τόνου πρόσθετων πρώτων υλών με βάση τα ορυκτά.

Έτσι, ο συγκεκριμένος τρόπος ανακύκλωσης πτερυγίων έχει θετικό αντίκτυπο και στην ανθρώπινη υγεία, στην ποιότητα του οικοσυστήματος και στην κατανάλωσης πόρων.

Με στοιχεία από: reNEWS