ΔΕΗ: Όπως βαδίζει ή όπως τη χρειαζόμαστε;

ΔΕΗ: Όπως βαδίζει ή όπως τη χρειαζόμαστε;
Τρίτη, 08/12/2020 - 11:09

Η ΔΕΗ περιθωριοποιείται στην παραγωγή. Συρρικνώνεται στην εμπορία, όπου χάνει τους καλύτερους πελάτες

Η πραγματικότητα των αριθμών είναι διαφορετική από την ωραιοποιημένη εικόνα της επικοινωνίας και της χρηματιστηριακής ευφορίας. Τα υπέρογκα, για την παρούσα συγκυρία της κατάρρευσης των διεθνών τιμών των καυσίμων, τιμολόγια δίνουν κέρδη αλλά δεν διασφαλίζουν προοπτική και, βέβαια, δεν συνάδουν με τις ανάγκες της χώρας.

Θα περιμέναμε σήμερα, χωρίς τα Μνημόνια, και με ασύγκριτα μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας για επιχειρηματική δραστηριότητα, να υλοποιηθούν τουλάχιστον τα σχέδια που είχαν δρομολογηθεί. Η ΔΕΗ με το ισχυρό brand name της να γίνει ηγέτης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ν.Α. Ευρώπης. Να αναπτύξει δραστηριότητες σε όλη τη γύρω περιοχή παρέχοντας υπηρεσίες με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας της. Να συμμετάσχει, σε συνεργασία με ξένους οίκους, στη δημιουργία επενδύσεων με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα.

Αντί γι' αυτό, η ΔΕΗ, σήμερα, αναζητά αποκλειστικά το εύκολο κέρδος, σπαταλώντας τους θησαυρούς και τις δυνατότητές της. Η δρομολογημένη, από το πρόσφατο παρελθόν στρατηγική των ΑΠΕ και η αξιοποίηση -και δη κατά το ήμισυ, μετά την πώληση- του δικτύου διανομής με την τεχνολογία του 5G, που είχε εξαγγελθεί ήδη από τη Γ.Σ. των μετόχων τον Ιούνιο του 2019, είναι δράσεις αυτονόητες αλλά πολύ λιγότερες των δυνατοτήτων της επιχείρησης και των αναγκών της χώρας.

Η ΔΕΗ περιθωριοποιείται στην παραγωγή. Συρρικνώνεται στην εμπορία, όπου χάνει τους καλύτερους πελάτες. Η στήριξη που παρείχε στη βιομηχανία και συνακόλουθα η συμβολή της στην ανάπτυξη και στην απασχόληση εκμηδενίζεται. Τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως οι πιο σύγχρονες λιγνιτικές της μονάδες, αντί να γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν, απαξιώνονται. Η πλούσια τεχνογνωσία της χάνεται. Η προοπτική, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, είναι προδιαγεγραμμένη.

Η ΔΕΗ, αντί διαφοροποιούμενη να μεγαλώσει και να καταστεί ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή, ισότιμος εταίρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ενοποιημένης αγοράς, θα είναι μια μικρή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα εταιρεία, εύκολη λεία των ξένων κολοσσών.

* Ο Μανώλης Παναγιωτάκης είναι τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ)

Πηγή: Αυγή