Δανία: Βάζει τέλος στην έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στη Βόρεια θάλασσα μέχρι το 2050

Δανία: Βάζει τέλος στην έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στη Βόρεια θάλασσα μέχρι το 2050
Παρασκευή, 04/12/2020 - 16:26

Η κυβέρνηση της Δανίας συμφώνησε την Πέμπτη, έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να τερματίσει κάθε έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050, καθώς και να ακυρώσει τον τελευταίο γύρο αδειοδότησης.

Το μέλλον των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δανίας στη Βόρεια Θάλασσα θεωρείται πλέον πολιτικό ζήτημα αφού η σκανδιναβική χώρα συμφώνησε πέρυσι να θέσει έναν από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους στον κόσμο, τη μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2030 και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050.

Η συμφωνία πρόκειται να ακυρώσει τον προγραμματισμένο όγδοο γύρο αδειοδότησης και τυχόν μελλοντικές προσφορές, ενώ θα θέσει επίσης το 2050 ως το τελευταίο έτος για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στη Βόρεια Θάλασσα.

«Τώρα βάζουμε ένα τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων», ανέφερε σε δήλωση ο υπουργός Κλίματος, Dan Joergensen.

Σημειώνεται ότι ο όγδοος γύρος αδειοδότησης βρέθηκε προ μεγάλης αβεβαιότητςα ύστερα από την απόσυρση της ενεργειακής εταιρίας Total από τον διαγωνισμό τον Οκτώβριο, αφήνοντας μόνο έναν αιτούντα.

Σχετικά με τη Δανία, αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι πολύ μεγαλύτεροι αυτής παραγωγοί, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάται πως η χώρα το 2020 θα παράγει συνολικά 83.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και άλλα 21.000 βαρέλια ισοδύναμων πετρελαίου.

Η ζημία από την ακύρωση της προσφορά και το ορόσημο του 2050 ανέρχεται στα 13 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Κλίματος, Ενέργειας και Βοηθητικών Υπηρεσιών, αλλά ανέφερε ότι το ποσό αυτό δεν είναι βέβαιο.

Τον Ιούνιο, ένας ανεξάρτητος κυβερνητικός σύμβουλος συνέστησε να σταματήσει οποιαδήποτε μελλοντική εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, λέγοντας ότι η συνέχιση θα πλήξει τις φιλοδοξίες της χώρας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: Reuters