Siemens Gamesa: Συμφωνία με την European Energy για ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε Σουηδία και Πολωνία

Siemens Gamesa: Συμφωνία με την European Energy για ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε Σουηδία και Πολωνία
Τετάρτη, 02/12/2020 - 14:44

Η Siemens Gamesa υπέγραψε τέσσερα συμβόλαια με την εταιρεία ενέργειας European Energy για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων στη Σουηδία και την Πολωνία.

Το πρώτο αιολικό πάρκο είναι το Kingebol στη Σουηδία, ισχύος 37 MW, στο οποίο θα εγκατασταθούν 6 ανεμογεννήτριες SG 5.8-170 της πλατφόρμα Siemens Gamesa 5.X. Μάλιστα οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες έχουν ενισχυθεί έτσι ώστε να παρέχουν ονομαστική ισχύ 6,2MW και είναι εξοπλισμένες με τους μεγαλύτερους ρότορες στον χερσαίο τομέα, στα 170 μέτρα. Το αιολικό πάρκο κοντά στην πόλη Όμολ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2022 στο οποίο η Siemens Gamesa θα παρέχει επίσης υπηρεσίες συντήρησης 20 ετών.

Επιπλέον, η Siemens Gamesa θα εγκαταστήσει συνολικά 19,4 MW σε τρεις ιστοτόπους στην Πολωνία, τους Drawsko, Siemsyl και Bialogard, για λογαρισμό της European Energy με ανεμογεννήτριες των 2MW. Οι τρεις ιστότοποι πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022.

Σημειώνεται ότι η πολωνική αγορά επεκτείνεται ραγδαία και η Siemens Gamesa αναφέρει ότι διαθέτει έναν αγωγό πολλών έργων καθώς η χώρα εντείνει τις προσπάθειές της για αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa για τα χερσαία έργα στη Βόρεια Ευρώπη, Clark MacFarlane, δήλωσε:

«Αυτές οι συμφωνίες όχι μόνο υπογραμμίζουν την ταχεία υιοθέτηση της πλατφόρμας 5.X της Siemens Gamesa στη Σουηδία, αλλά και μια αυξανόμενη συνεργασία με την European Energy που έχει επεκταθεί σε τρία αιολικά πάρκα. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω με την European Energy στο μέλλον καθώς συμβάλλουμε στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλατφόρμα 5.X της Siemens Gamesa ξεπέρασε σε παραγγελίες τα 1 GW τον Οκτώβριο, 18 μήνες ύστερα την κυκλοφορία της. Ιδιαίτερη επιτυχία έχει σημειώσει η πλατφόρμα στη Σουηδία καθώς και στη Βραζιλία, ενώ αναμένεται περαιτέρω παγκόσμια επέκταση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ενέργειας, Knud Erik Andersen, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με τη Siemens Gamesa για τα προγραμματισμένα αιολικά πάρκα μας, επεκτείνοντας τη συνεργασία μας.

"Πιστεύουμε ότι η υπερσύγχρονη πλατφόρμα της Siemens Gamesa 5.X ταιριάζει απόλυτα με τις τοπικές συνθήκες ανέμου στους ιστοτόπους του έργου. Ανυπομονούμε να συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τη Siemens Gamesa και για μελλοντικά έργα."