Τι σηματοδοτεί για τη Mytilineos το έργο στο Τομπρούκ της Λιβύης

Τι σηματοδοτεί για τη Mytilineos το έργο στο Τομπρούκ της Λιβύης
Τρίτη, 01/12/2020 - 16:26

του Χάρη Φλουδόπουλου

Τα τελευταία χρόνια μια από τις μόνιμες ερωτήσεις αναλυτών και μετόχων αφορούσε στην τύχη του έργου στη Λιβύη, το οποίο είχε σταματήσει εξαιτίας της αβεβαιότητας και της ταραχώδους εσωτερικής κατάστασης στη χώρα.

Χθες όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, οι εργασίες κατασκευής της μονάδας στο Τομπρούκ της Λιβύης επανεκκινούν καθώς ενεργοποιήθηκαν οι απαραίτητες γραμμές χρηματοδότησης που παρέμεναν σε αδράνεια.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Mytilineos έρχεται να επιβεβαιώσει το στρατηγικό πλεονέκτημα της ελληνικής εταιρείας στον τομέα της κατασκευής ενεργειακών έργων, έναν τομέα στον οποίο πρωταγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια αναλαμβάνοντας σημαντικά και απαιτητικά έργα ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα έργο συμβατικής αξίας 400 εκατ. δολαρίων, που θα κατασκευαστεί σε τρία στάδια και με την ολοκλήρωσή του θα έχει συνολική ισχύ άνω των 650 MW καλύπτοντας το σοβαρό πρόβλημα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει η Λιβύη.

Με το έργο αυτό δηλαδή, η Mytilineos συμμετέχει ενεργά στην ανοικοδόμηση και παραγωγική ανασυγκρότηση της Λιβύης και θα καλύψει καίριες και επιτακτικές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι η Mytilineos είχε προχωρήσει στο μετασχηματισμό του τομέα έργων EPC σε ένα νέο σύγχρονο και καινοτόμο businesss unit, το Sustainable Engineering Solution (SES BU) ως αυτόνομη Γενική Διεύθυνση.

Υπό τον τομέα βρίσκεται πλέον ο τομέας θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί ο Τομέας, ενώ η δραστηριότητα της εταιρείας ενισχύθηκε με τη δυναμική ανάπτυξη έργων βιώσιμης ανάπτυξης (Sustainability).

Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του τομέα έργων βιώσιμων λύσεων η Mytilineos είχε υπογραμμίσει ότι στρατηγική της στόχευση είναι να συνεχίσει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D).

Όπως είχε εμφατικά τονιστεί στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του τομέα, σε καμία περίπτωση η Mytilineos δεν απεμπολεί τις προοπτικές και τις δυνατότητες του τομέα κατασκευής έργων EPC και ειδικότερα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο, όπου έχει αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία και διαθέτει μεγάλη εμπειρία.

Άλλωστε το έργο στη Λιβύη αποτελεί μια ακόμη απτή απόδειξη ότι η Mytilineos έχει την απαραίτητη εξειδίκευση και είναι μια εταιρεία διεθνώς καταξιωμένη, η οποία μπορεί να ολοκληρώσει απαιτητικά έργα σε χώρες που αντιμετωπίζουν ενεργειακό πρόβλημα.

Συνεχίζει δε την παράδοση της Mytilineos ήδη από την εποχή της παλιάς ΜΕΤΚΑ, να "ξεκλειδώνει" πολλά υποσχόμενες νέες αγορές σε περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει σημαντική ζήτηση για κατασκευή νέων έργων ενεργειακών υποδομών.

Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το πρώτο μεγάλο έργο υποδομής που ξεκινά εδώ και πολλά χρόνια στην ταλαιπωρημένη από την εμφύλια διαμάχη χώρα της Λιβύης βελτιώνοντας σημαντικά τη ζωή των πολιτών της χώρας, θα κατασκευαστεί από μία ελληνική εταιρεία.

(capital.gr)