Nordex: Ξεκινά τη λειτουργία του εργοστασίου κατασκευής πυλώνων στην Ισπανία

Nordex: Ξεκινά τη λειτουργία του εργοστασίου κατασκευής πυλώνων στην Ισπανία
Τρίτη, 01/12/2020 - 13:44

Η Nordex ξεκίνησε την παραγωγή συγκεκριμένων πυλώνων ανεμογεννητριών στο νέο της εργοστάσιο στην Ισπανία.

Πρόκειται για την εγκατάσταση παραγωγής πυλώνων σκυροδέματος, στη Motilla del Palancar της Castilla-La Mancha, για την οποία χρειάστηκαν τέσσερεις μήνες για να κατασκευαστεί.

Θα πρέπει να σημειώθεί ότι η Nordex εξοπλίζει τέσσερα αιολικά έργα στην Ισπανία με πυλώνες σκυροδέματος, με τα τμήματα των πυλώνων να συναρμολογούνται επί τόπου στα αιολικά πάρκα κατά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nordex, Jose Luis Blanco, δήλωσε:

«Παράγοντας τους πυλώνες σκυροδέματος σε τοποθεσία κοντά στο αιολικό πάρκο, είμαστε σε θέση να μειώσουμε το κόστος εφοδιασμού, καθώς οι αποστάσεις και οι ώρες μεταφοράς είναι πολύ μικρότερες».

Το εργοστάσιο είναι σε θέση να παράγει συνολικά 50 τμήματα πυλώνων σκυροδέματος την εβδομάδα, κάτι που ισοδυναμεί με δύο πυλώνες με ύψος πλήμνης 120 μέτρων.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο πυλώνων είναι το δωδέκατο που θα κατασκευαστεί από την Nordex και βασίζεται στην ιδέα ότι η εγκατάσταση μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να συναρμολογηθεί σε εντελώς διαφορετικές τοποθεσίες κοντά σε νέα αιολικά πάρκα που πρόκειται να κατασκευαστούν.

Για παράδειγμα ορισμένοι γερανοί που χρησιμοποιούνται στο Motilla del Palancar προέρχονται από εργοστάσιο σκυροδέματος στην Ινδία, ενώ μερικά από τα καλούπια προέρχονται από τοποθεσίες συμπεριλαμβανομένης της Χιλή.

Το εργοστάσιο καλύπτει περισσότερα από 120.000 τετραγωνικά μέτρα και απασχολεί 250 άτομα, τα οποία θα αυξηθούν σε 300 και θα παράγει πυλώνες για έργα που χρησιμοποιούν ανεμογεννήτριες της Nordex.

Τέλος, αναφέρεται ότι το εσωτερικό του είναι εξοπλισμένο με γερανούς για την ανύψωση των τμημάτων, το καθένα από τα οποία ζυγίζουν 45-55 τόνους. Επτά καλούπια χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τμημάτων κυρτού σκυροδέματος, διαστάσεων 17 έως 20 μέτρων, ενώ η Nordex λαμβάνει το σκυρόδεμα από έναν τοπικό προμηθευτή με τον οποίο γειτονεύει άμεσα.