Dogger Bank: SSE Renewables και Equinor επέτυχαν οικονομικό κλείσιμο για τις 2 πρώτες φάσεις του έργου

Dogger Bank: SSE Renewables και Equinor επέτυχαν οικονομικό κλείσιμο για τις 2 πρώτες φάσεις του έργου
Πέμπτη, 26/11/2020 - 13:16

Η SSE Renewables και η Equinor επέτυχαν το οικονομικό κλείσιμο για τις φάσεις Α και Β του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Dogger Bank στα ανοικτά του Ηνωμένου Βασιλείου, η συνολική ισχύς των οποίων φτάνει τα 2400 MW.

Τα Dogger Bank A και B απαιτούν το καθένα συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες περίπου 3 δισεκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιουχικών δαπανών μεταφοράς, περίπου 800 εκατομμυρίων λιρών ανά φάση.

Οι προγραμματιστές ανέφεραν ότι η επένδυση στις δύο πρώτες φάσεις του έργου έχει ήδη εξασφαλίσει τη δημιουργία 320 νέων εξειδικευμένων θέσεων εργασίας στη Βορειοανατολική Αγγλία, ενώ θα ανοίξουν ακόμα περισσότερες καθώς προχωρά η ανάπτυξη του έργου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται 120 εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στο λιμάνι Able Seaton στο Χάρτλπουλ κατά τη διάρκεια της κατασκευής, και 200 ​​εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που θα βρίσκονται στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις και στο λιμάνι του Τάιν για τις εργασίες και τη συντήρηση του αιολικού πάρκου.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Equinor για τις νέες ενεργειακές λύσεις, Pal Eitrheim, δήλωσε:

«Η επίτευξη οικονομικού κλεισίματος για τις δύο πρώτες φάσεις της Dogger Bank είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για κερδοφόρα ανάπτυξη στον υπεράκτιο αιολικό τομέα».

Αναφορικά με το Dogger Bank, αυτό κατασκευάζεται σε τρεις φάσεις των 1.2GW, με τις δύο πρώτες φάσεις να κατασκευάζονται ταυτόχρονα για τη μεγιστοποίηση των συνεργιών που προκύπτουν από τη γεωγραφική τους εγγύτητα και τη χρήση κοινής τεχνολογίας και εργολάβων, ενώ χρηματοδοτούνται ταυτόχρονα με όλους τους δανειστές να συμμετέχουν σε κάθε φάση σε ίσα ποσά. Η τρίτη φάση, θα αναπτυχθεί σε διαφορετικό χρονικό διάστημα με το οικονομικό κλείσιμο να ακολουθεί σε ένα μεταγενέστερο στάδιο.

Το Dogger Bank, που βρίσκεται σε περισσότερα από 130 χιλιόμετρα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής της Αγγλίας, θα είναι το πρώτο έργο που θα χρησιμοποιήσει την μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο, την GE Haliade-X, ισχύος 13 MW. Με χωρητικότητα 3,6GW, το Dogger Bank θα είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο όταν τεθεί σε λειτουργία. Μάλιστα, με την ολοκλήρωσή του, το 2026, θα είναι ικανό να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για να καλύψει το 5% της ενεργειακής ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου.