Δανία: Προχωρά με τον σχεδιασμό των 2 ενεργειακών νησιών ισχύος 5 GW

Δανία: Προχωρά με τον σχεδιασμό των 2 ενεργειακών νησιών ισχύος 5 GW
Δευτέρα, 23/11/2020 - 16:06

Η Δανία έχει έχει κάνει περαιτέρω βήματα για την προώθηση της ανάπτυξης των λεγόμενων ενεργειακών νησιών στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Κλίματος της Δανίας δήλωσε ότι έχει ληφθεί η απόφαση για την εύρεση της τοποθεσίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων συνολικού ύψους 2 GW, 20 χιλιόμετρα στα νότια και νοτιοδυτικά του νησιού Bornholm στα ανοικτά της Ronne στη Βαλτική.

Εν τω μεταξύ, οι μελέτες αρχίζουν να προσδιορίζουν την τελική θέση ενός νησιού ενέργειας 3 GW στη Βόρεια Θάλασσα, τουλάχιστον 60 χιλιόμετρα δυτικά του Thorsminde. Η τελική απόφαση για τη θέση του ενεργειακού νησιού της Βόρειας Θάλασσας θα ληφθεί το αργότερο την άνοιξη του 2021, δήλωσε η κυβέρνηση.

Ο Οργανισμός Ενέργειας της Δανίας και ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ενέργειας, Energinet, θα ξεκινήσει επίσης προετοιμασίες για τις λεπτομερείς μελέτες του βυθού και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των νησιών και των υπεράκτιων ανεμογεννητριών. Αυτές οι αξιολογήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024.

Σημειώνεται ότι και δύο ενεργειακά νησιά θα συνδεθούν και με άλλες χώρες.

Ο Δανός Υπουργός Κλίματος Dan Jorgensen δήλωσε:

«Μπαίνουμε τώρα σε μια νέα εποχή και θα ήθελα να ευχαριστήσω τα άλλα μέρη της συμφωνίας για μια καλή συνεργασία σχετικά με την τοποθεσία των δύο πρώτων ενεργειακών νησιών του κόσμου».

«Τα ενεργειακά νησιά θα βοηθήσουν στη σημαντική αύξηση της ποσότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ταυτόχρονα θα καταστήσουμε δυνατή τη μετατροπή της πράσινης ενέργειας σε καύσιμο για τις βαριές μεταφορές τόσο στην ξηρά και τη θάλασσα όσο και στον αέρα. Με άλλα λόγια, τα ενεργειακά νησιά θα παρέχουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι η προϋπόθεση για την κλιματικά ουδέτερη Δανία και την Ευρώπη του μέλλοντος».

Με πληροφορίες από: renews.biz