Ηλιακή Ενέργεια: Η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας από το 2035

Ηλιακή Ενέργεια: Η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας από το 2035
Δευτέρα, 23/11/2020 - 12:02

Η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια θα αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ενέργειας από το 2035 και έπειτα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Statkraft.

Η έκθεση Σεναρίου Χαμηλών Εκπομπών της νορβηγικής εταιρείας, που δημοσιεύτηκε για την Εβδομάδα Αιολικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, προβλέπει τριπλάσια αύξηση της παγκόσμιας ισχύος έως το 2050 με το μεγαλύτερο ποσοστό να καλύπτεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η έκθεση περιγράφει και δίνει λεπτομέρειες αναφορικά με το πως η χρήση ενέργειας και η βιομηχανία ΑΠΕ θα αλλάξουν σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα 30 χρόνια.

Αναλύει επίσης τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη κατά την ενεργειακή μετάβαση και ποιες θα είναι οι συνέπειές τους.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια θα μειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 47% προς το 2050. Επιπλέον, το υδρογόνο απαλλαγμένο από τον άνθρακα θα διαδραματίσει έναν όλο και σημαντικότερο ρόλο, αποτελώντας τη γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Statkraft UK, David Flood, δήλωσε:

«Καθώς πλησιάζουμε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική αλλαγή (2021), θεωρείται πιο σημαντικό από ποτέ να κοιτάξουμε το μέλλον και συγκεκριμένα την πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές. Το Σενάριο Χαμηλών Εκπομπών περιγράφει τις προβλέψεις μας για τις επόμενες δεκαετίες και δείχνει πως διαφορετικά γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών CO2. Αυτά τα ευρήματα συμπληρώνουν τη δική μας αποστολή να αναπτύξουμε τουλάχιστον 8 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2025 - οικοδομώντας ένα καθαρότερο και πιο πράσινο μέλλον παραγωγής ενέργειας».

Σύμφωνα με τη Statkraft, η ζήτηση για πρωτογενή ενέργεια το 2050 θα είναι στο ίδιο επίπεδο με σήμερα, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης- λόγω της πανδημίας-, της σημαντικής βελτίωσης της ηλεκτροδότησης και της ενεργειακής απόδοσης.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια φαίνεται να είναι η μόνη πηγή ενέργειας που παρουσίασε αύξηση το 2020, παρά την πανδημία Covid-19.