WindEurope: Ζητά αναθεώρηση των κανόνων για τη διευκόλυνση της αδειοδότηση των χερσαίων αιολικών πάρκων στην ΕΕ

WindEurope: Ζητά αναθεώρηση των κανόνων για τη διευκόλυνση της αδειοδότηση των χερσαίων αιολικών πάρκων στην ΕΕ
Τετάρτη, 18/11/2020 - 12:51

Η WindEurope ζήτησε την αναθεώρηση των κανόνων για την αδειοδότηση των χερσαίων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη, ως μέρος των οκτώ συστάσεων πολιτικής για τις κυβερνήσεις, αναφορικά με τον τρόπο ανάπτυξης επαρκούς ισχύος για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι οι «αργές και περίπλοκες» διαδικασίες στην αδειοδότηση είναι το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων, καθώς ορισμένες αρχές μπορεί να κάνουν έως και τρία χρόνια για να αποφασίσουν σχετικά με τις άδειες.

Οι καθυστερήσεις αυξάνουν το κόστος ανάπτυξης ενός αιολικού πάρκου, αποθαρρύνουν τους επενδυτές και εμποδίζουν την καινοτομία στην τεχνολογία, δήλωσε η WindEurope.

Στα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να αυξήσουν συλλογικά τη χερσαία αιολική ενέργεια στα 268 GW έως το 2030.

«Αλλά αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες πολιτικές και τα μέτρα, ειδικά σχετικά με την αδειοδότηση νέων χερσαίων αιολικών πάρκων», δήλωσε η WindEurope.

Η νέα οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές επέβαλε προθεσμία δύο ετών για αποφάσεις σχετικά με τις άδειες, αλλά λίγα κράτη μέλη το έχουν ακόμη επιτύχει. Και μόνο 6 από τα 27 κράτη - μέλη δήλωσαν κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την απλοποίηση της αδειοδότησης στα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος για το 2030.

Επίσης, η WindEurope δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενισχύσουν με επιπλέον προσωπικό τις υπηρεσίες που αφορούν τις αδειοδοτήσεις, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, δήλωσε η ένωση.

Μάλιστα, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι χρειάζεται να γίνει repowering σε σχεδόν ολόκληρη τη χερσαία αιολική ενέργεια (δηλαδή αντικατάσταση των παλαιότερων σταθμών παραγωγής με νέους) έως το 2050, ενώ τέσσερεις χώρες της ΕΕ έχουν ήδη αναπτύξει σχετικές στρατηγικές.

Η ΕΕ χρειάζεται επίσης μια μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική για την χερσαία αιολική ενέργεια που θα πρέπει να καλύπτει τις κρατικές ενισχύσεις και την εμπορική πολιτική, καθώς και τη βιομηχανική πολιτική και την πολιτική καινοτομίας.

Ο προσωρινός πρόεδρος της WindEurope και διευθύνων σύμβουλος της EDF Renewables France, Nicolas Couderc, δήλωσε:

«Για να επιτύχουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε περισσότερα από 700 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Πρόκειται για μια συναρπαστική πρόκληση για ολόκληρη τη βιομηχανία που θα οδηγήσει στην καινοτομία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, επωφελείς για το περιβάλλον, τους καταναλωτές και τις τοπικές κοινότητες».