EnBW και Aerodyn ολοκλήρωσαν τη δοκιμή του λωτού υπεράκτιου μοντέλου Nezzy 2 στη Βαλτική

EnBW και Aerodyn ολοκλήρωσαν τη δοκιμή του λωτού υπεράκτιου μοντέλου Nezzy 2 στη Βαλτική
Δευτέρα, 02/11/2020 - 16:10

Η EnBW και η Aerodyn ολοκλήρωσαν τη δίμηνη δοκιμή το πλωτού υπεράκτιου μοντέλου Nezzy 2 στον κόλπο του Greifswald στη νοτιοδυτική Βαλτική.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ύψους 18 μέτρων που κατασκευάστηκε σε κλίμακα 1:10 και αποτελείται από δύο ανεμογεννήτριες σε μια πλωτή πλατφόρμα.

Η EnBW δήλωσε ότι στον κόλπο του Greifswald, χρησιμοποιήθηκαν 180 αισθητήρες σε 30 διαφορετικές μετρήσεις για να διαπιστωθεί πως συμπεριφέρεται το Nezzy 2 όταν εκτίθεται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και ταχύτητες ανέμου, καθώς και σε διαφορετικό ύψος και κατευθύνσεις κύματος.

Μάλιστα, η EnBW δήλωσε ότι το Nezzy 2 άντεξε ακόμα και μία θύελλα στα μέσα Οκτωβρίου, τα κύματα της οποίας και οι άνεμοι ήταν ισοδύναμοι με έναν τυφώνα κατηγορίας 4 έως 5 μέτρων, με τα κύματα να φτάνουν μάλιστα σε ύψος και τα 30 μέτρα.

Το μοντέλο κλίμακας 1:10 έχει πλέον αποσυναρμολογηθεί και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνει η αξιολόγηση των καταγεγραμμένων δεδομένων. Στη συνέχεια, τα ευρήματα θα ενσωματωθούν στο σχεδιασμό του μοντέλου κλίμακας 1: 1, το οποίο πρόκειται να δοκιμαστεί στην Κίνα στα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Η επικεφαλής της αιολικής και θαλάσσιας τεχνολογίας της EnBW, Hannah Konig, δήλωσε:

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε της πλωτές ανεμογεννήτριες για τα διεθνή υπεράκτια έργα μας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Aerodyn Sonke Siegfriedsen δήλωσε:

«Για μία και μισή ημέρες, καταφέραμε να παρατηρήσουμε πώς το Nezzy 2 παρέμεινε σταθερό στο νερό σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι το μοντέλο μας είναι τώρα έτοιμο να δοκιμαστεί στη θάλασσα σε κλίμακα πλήρους μεγέθους».

Φωτογραφία: an Oelker / EnBW / aerodyn