Πολωνία: Χρηματοδότηση τεσσάρων αιολικών έργων της WPD από την ΕΤΕπ

Πολωνία: Χρηματοδότηση τεσσάρων αιολικών έργων της WPD από την ΕΤΕπ
Πέμπτη, 22/10/2020 - 15:43

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Landesbank Baden-Wurttemberg (LBBW) πρόκειται να δανείσουν 42 εκατ. ευρώ η καθεμία, (84 εκατ. ευρώ συνολικά) για τη χρηματοδότηση της κατασκευής και λειτουργίας τεσσάρων χερσαίων αιολικών πάρκων στην Πολωνία, συνολικής ισχύος 103 MW.

Πρόκειται για τα αιολικά πάρκα στις περιοχές Jarocin Kozmin, Jarocin Wschod, Krotoszyn και Slupca Kolaczkowo, στο Πόζναν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το renews.biz τα αιολικά πάρκα θα λειτουργούν από εταιρείες ανάπτυξης έργων που ανήκουν στην WPD Europe, θυγατρική της WPD.

Σχετική με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, αυτή συνοδεύεται από εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), του κεντρικού πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η ΕΤΕπ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται ως στρατηγικοί εταίροι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ για έργα στην Πολωνία, Teresa Czerwinska, δήλωσε:

«Η Πολωνία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στον ενεργειακό τομέα. Η αιολική ενέργεια είναι η ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης στη χώρα και η ΕΤΕπ είναι ευχαριστημένη που υποστηρίζει αυτήν τη μετάβαση».

«Χάρη στο EFSI, είμαστε σε θέση να καλύψουμε ένα κενό στην προσιτή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πολωνία. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πρέπει να προσφέρουμε στη χώρα και στους ανθρώπους της τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να αγκαλιάσουμε ένα καθαρό και φιλικό προς το κλίμα μέλλον»

Ο Hartmut Brosamle, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της WPD, δήλωσε:

«Είμαστε ικανοποιημένοι για τη θετική ανάπτυξη της πολωνικής αγοράς με περαιτέρω επιτυχημένα έργα για την WPD. Αυτά τα έργα έχουν μεγάλη σημασία για εμάς και δείχνουν ότι έχουμε καθιερωθεί επιτυχώς σε μια άλλη αγορά. Με μια ισχυρή ομάδα και τον εκτεταμένο σχεδιασμό έργων, έχουμε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση στην Πολωνία».