Στη δυναμική αγορά των πράσινων ομολόγων τα ΕΛΠΕ

Στη δυναμική αγορά των πράσινων ομολόγων τα ΕΛΠΕ
Δευτέρα, 12/10/2020 - 12:54

Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων θα διατεθεί για την εξαγορά του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία Juwi κοντά στην Κοζάνη. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, που θα αναπτυχθούν σε έκταση 4.400 στρεμμάτων.

Εντυπωσιακή πρεμιέρα στη νέα και δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά κεφαλαίων των πράσινων ομολόγων έκαναν τα ΕΛΠΕ με τη διάθεση τίτλων 99,9 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή της Κοζάνης. Ενδεικτικά της δυναμικής που έχει η συγκεκριμένη αγορά χρηματοδότησης φιλικών προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων, είναι τα εξής: πρώτον, η απόδοση του πράσινου ομολόγου των ΕΛΠΕ Ανανεώσιμων διαμορφώθηκε σε 2,42%, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον για όλους τους ενεργειακούς ομίλους, των οποίων η κύρια δραστηριότητα παραμένει η διύλιση πετρελαίου. Δεύτερον, το 75% των ομολόγων απορροφήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Στην ουσία, αυτή η κίνηση των ΕΛΠΕ (επένδυση και χρηματοδότηση) εντάσσεται σε μια στρατηγική που ανταποκρίνεται στη διεθνή τάση μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ενεργειακών ομίλων, αλλά ταυτόχρονα και σε ένα εθνικό σχέδιο μετάβασης μιας ολόκληρης περιοχής, της Δυτικής Μακεδονίας, από την αποκλειστική εξάρτηση από τον λιγνίτη, σε ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων θα διατεθεί για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων που θα κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία Juwi κοντά στην Κοζάνη, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο αδειοδότησης.

Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από τα πέντε μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, συνολικής ισχύος 204 MW. Η επένδυση θα ανέλθει σε 130 εκατ. ευρώ. H ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία υπολογίζεται σε πάνω από το 35% της επένδυσης. Οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή θα προέλθουν από την περιοχή. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων, ενώ οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν 16 μήνες, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία κατά το α΄ τρίμηνο του 2022. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του έργου ΑΠΕ στην Κοζάνη, ταυτόχρονα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του, «επιβεβαιώνουμε τη στόχευση της ταχείας υλοποίησης της στρατηγικής μας για ενεργειακή μετάβαση και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων, παρά την κρίση λόγω κορωνοϊού, συνεισφέροντας παράλληλα στην τοπική καθώς και στην ελληνική οικονομία συνολικά. Επιπλέον, η επιτυχής έκδοση ευρωομολόγου, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στο τρέχον ευμετάβλητο περιβάλλον και με τη συμμετοχή της EBRD, σηματοδοτεί έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης στη στρατηγική του ομίλου για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου, Γιώργο Αλεξόπουλο, με το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης επισπεύδεται η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού στόχου των ΕΛΠΕ για 600 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ μέχρι το 2025 και βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος κατά 50% έως το 2030.

Η διοίκηση του ομίλου έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάλογων επενδύσεων και σε γειτονικές χώρες, στις οποίες ήδη έχει παρουσία. Οπως είπε πρόσφατα ο κ. Σιάμισιης, «η κρίση δεν μετέβαλε τον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου, αλλά την ταχύτητα υλοποίησης των διαδικασιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό. Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών έως μηδενικών εκπομπών άνθρακα, η προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και καθαρή ενέργεια, οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές, ηλεκτροκίνηση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και η διαρκής βελτίωση των παραγόμενων καυσίμων, αποτελούν προτεραιότητες».

Εκδόσεις 1 τρισ. δολ.

Κινήσεις όπως αυτές των ΕΛΠΕ θα καταγράφονται όλο και πιο συχνά, καθώς σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο οι θεσμοί εκπροσώπησης των κοινωνιών του θέτουν φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους. Από τη μια, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να θέτουν και να επιτυγχάνουν μετρήσιμους στόχους μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Ταυτόχρονα, από την άλλη, οι πιστωτές (τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές) οφείλουν να αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις φιλικότερων προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων. Οποιος από τους δύο επιλέξει να το αγνοήσει, αυτό θα αποτυπωθεί στο κόστος δανεισμού.

Οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων διεθνώς, από την πρώτη που έγινε το 2007, ξεπέρασαν πριν από λίγες ημέρες το φράγμα του 1 τρισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της BloombergNEF. Μόνο στο εννεάμηνο του 2020 έχουν εκδοθεί πράσινα ομόλογα άνω των 200 δισ. δολ., μια αύξηση της τάξης του 12% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μόνο τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν εκδόσεις 50 δισ. δολαρίων.

Χρύσα Λιάγγου / kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ