IRENA: Οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να καλύψουν περισσότερο από το ένα τρίτο της ενεργειακής ζήτησης στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη

IRENA: Οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να καλύψουν περισσότερο από το ένα τρίτο της ενεργειακής ζήτησης στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη
Παρασκευή, 02/10/2020 - 16:55

Μια νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διερευνά την οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη για την εξοικονόμηση κόστους, την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την παροχή προσιτής ενέργειας σε όλους τους πολίτες της περιοχής.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, μέσα σε δέκα χρόνια, οι οικονομίες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα μπορούσαν να καλύψουν το 34% της όλο και αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης μέσω των ΑΠΕ με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ο Χάρτης Πορείας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την πρωτοβουλία ενεργειακής συνδεσιμότητας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) που κυκλοφόρησε σήμερα στη συνάντηση των υπουργών Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης την οποία φιλοξένησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Κροατίας, δείχνει ότι η επιτάχυνση της αφομοίωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή θα μπορούσε να εξοικονομήσει στους πολίτες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2030.

https://www.youtube.com/watch?v=wfx9OAwXt9M&feature=emb_logo
International Renewable Energy Agency

Σύμφωνα με τον IRENA η ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από τώρα έως το 2030, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης να οικοδομήσουν ένα ενεργειακό σύστημα που να εξαρτάται λιγότερο από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, παρέχοντας παράλληλα ενέργεια με ανταγωνιστικό κόστος. Επιπλέον, η επιτάχυνση της αφομοίωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή θα μειώσει τις πρόσθετες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά 21%, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στις συνολικές εκπομπές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Ο οργανισμός επισημαίνει πως τοποθετώντας τις επενδύσεις, τους κανονισμούς και τις πολιτικές για την ενεργειακή μετάβαση στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν ταυτόχρονα να ανακουφίσουν τον κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, να τονώσουν την πράσινη ανάκαμψη και τη βιώσιμη δημιουργία θέσεων εργασίας και να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα.

Επιπλέον, ο IRENA εκτιμά ότι όλα τα μέλη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν την δυνατότητα να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Με την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των μελών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα φτάσει στο 56% το 2030.

Τέλος, η επίτευξη της μετάβασης σε σύγχρονα, καθαρά, ανταγωνιστικά και ολοκληρωμένα ενεργειακά συστήματα θα απαιτήσει αποφασιστική πολιτική δράση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Μάλιστα, για την κινητοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων θα εξαρτηθεί επίσης από την υιοθέτηση κατάλληλων ρυθμιστικών και αγοραίων πλαισίων. Η στενότερη συνεργασία με τους γείτονες θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα μέλη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης να μειώσουν το κόστος και να αξιοποιήσουν τις περιφερειακές συνεργασίες.

Πηγή και φωτογραφία: Ευρωπαϊκή Επιτροπή / ec.europa.eu