MYTILINEOS: Οι υγιείς επιχειρήσεις είναι η ασπίδα μας στη κρίση

MYTILINEOS: Οι υγιείς επιχειρήσεις είναι η ασπίδα μας στη κρίση
Σάββατο, 12/09/2020 - 02:07

Η υγειονομική κρίση που ξέσπασε στις αρχές του 2020 ταρακούνησε συθέμελα τις παγκόσμιες οικονομίες και αγορές. Κλάδοι, όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές χτυπήθηκαν τόσο σφοδρά, που αρκετές εταιρείες φοβούνται για τη βιώσιμότητά τους. Σε αυτό το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, εταιρείες που καταφέρνουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς της κρίσης και συνεχίζουν να αποδίδουν κέρδη, αποτελούν παράδειγμα. Οι εταιρείες αυτές είναι στήριγμα για τις εθνικές οικονομίες και παράθυρο αισιοδοξίας για την μετά covid εποχή.

Ξεχωριστή θέση αποτελεί η MYTILINEOS, πολυεθνική πια με έδρα στην Ελλάδα, την οποία μάλιστα διατήρησε όταν άλλες μεγάλες επιχειρήσεις μεταφέρονταν στο εξωτερικό. Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο το 1995 κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εδραιωθεί στους κλάδους που δραστηριοποιείται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Με κύκλο εργασιών το 2019 που ξεπέρασε τα 2,3 δισ. ευρώ και με περισσότερους από 3.600 εργαζόμενους, η MYTILINEOS επενδύει στους κλάδους της Μεταλλουργίας, της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, Ολοκληρωμένων Έργων Υποδομών Βιώσιμης Ανάπτυξης, και Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας.

Η MYTILINEOS, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλη την υφήλιο, καταφέρνει να διατηρήσει τη δυναμική που είχε αναπτύξει ήδη από το 2019, να απολαμβάνει κέρδη και να εμπνέει ασφάλεια και αισιοδοξία στους μετόχους της. Όπως φάνηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2020 - όταν οι περισσότερες χώρες είχαν προχωρήσει σε lock down - η MYTILINEOS κατάφερε να παραμένει κερδοφόρα, αλλά και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον.

Σημαντικός παράγοντας των αποτελεσμάτων είναι η ικανότητα της διοίκησης να αντιλαμβάνεται τις διεθνείς τάσεις και να προσαρμόζεται. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε ήδη επικεντρωθεί στη βελτιστοποίηση του κόστους και τη μείωση περιττών δαπανών, την οποία συνεχίζει. Σε συνάρτηση με την υψηλή ρευστότητα και τη μείωση δανεισμού, έχει κατορθώσει να συγκρατήσει τα νούμερά της, γεγονός που δημιουργεί τις συνθήκες να επαναλάβει τα αποτελέσματα του 2019.

Επιχειρηματική «υγεία»

Η οικονομική επίδοση της Εταιρείας στο Α’ Εξάμηνο του 2020, σε σύγκριση με το τελευταίο Εξάμηνο του προηγούμενου έτους, πιστοποιεί την ικανότητά της να απορροφά την πίεση που επιφέρει το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) σημείωσαν αύξηση 5,2%, από € 137,9εκ. το Β’ Εξάμηνο του 2019 σε € 145,1εκ. το Α’ Εξάμηνο του 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 9,5%, από € 63,3 εκ. το Β’ Εξάμηνο του 2019 σε € 69,3 εκ. το Α’ Εξάμηνο του 2020).

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα: «Η MYTILINEOS στηριζόμενη στα δομικά, στρατηγικά της πλεονεκτήματα, κατορθώνει όχι απλώς να απορροφήσει αποτελεσματικά τους κραδασμούς αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον. Τα δομικά αυτά πλεονεκτήματα είναι ουσιαστικά οι συνέργειες μεταξύ των επιχειρηματικών τομέων της Εταιρείας, η συνεχής και επιτυχημένη προσπάθεια ελέγχου και μείωσης του κόστους, η διατήρηση σημαντικής ρευστότητας και η έγκαιρη λήψη μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και των επιπτώσεων της». Μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξος ότι η χώρα, έχοντας καταφέρει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της πανδημίας, θα ανταποκριθεί συνολικά στην πρόκληση και θα ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο.

Η MYTILINEOS καταφέρνει να παραμένει πρωτοπόρα σε όλους τους κλάδους που δραστηριοποιείται, επενδύοντας στις καθαρές μορφές ενέργειας (αιολική, φωτοβολταϊκή), αλλά και στα καθαρά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, στις βιώσιμες υποδομές, αλλά και στην ανακύκλωση αλουμινίου. Σε όλες δηλαδή εκείνες τις δραστηριότητες που περιγράφουν το «επιχειρείν» του αύριο. Ο πυρήνας άλλωστε του επενδυτικού της πλάνου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική ουδετερότητα. Πάνω από όλα όμως, όπως είναι και το όραμα του ίδιου του Ευάγγελου Μυτιληναίου, η εταιρεία στοχεύει στην αναγέννηση της ελληνικής βιομηχανίας, ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για ανάκαμψη.

Πέρα από τις οικονομικές επιδόσεις, σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, γεμάτο αντιξοότητες, οι εταιρείες που ξεχωρίζουν είναι εκείνες που καταφέρνουν να δημιουργούν αξία και για την κοινωνία.

Η προσφορά στην ελληνική οικονομία

Η MYTILINEOS σταθερά ανταποδίδει την παραγόμενη αξία της. Με τη δραστηριότητά της δημιουργεί συνολική προστιθέμενη αξία € 1,06 δισ. ίση με το 0,6% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και συνεισφέρει φορολογικά € 301 εκατ. ίσα με το 0,39% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους. Οι συνολικές θέσεις εργασίας που υποστηρίζει η MYTILINEOS, στηρίζουν το εισόδημα 31.745 πολιτών. Ταυτόχρονα:

  • Για κάθε € 1 άμεσης συνεισφοράς της MYTILINEOS δημιουργείται επιπλέον € 1,34 προστιθέμενης αξίας στην Ελληνική οικονομία.
  • Για κάθε € 1 άμεσων φόρων της MYTILINEOS οι άμεσοι και έμμεσοι προμηθευτές της καταβάλλουν περισσότερα από € 3 φόρων ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με την εταιρεία.
  • Από κάθε 1 άμεση θέση εργασίας της εταιρείας υποστηρίζονται 4,5 επιπλέον θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία

Το σημαντικό για μία εταιρεία όπως η MYTILINEOS είναι η παρακαταθήκη που αφήνει. Γι αυτό το λόγο, από το 2017, έχει ευθυγραμμίσει την πολιτική της με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ. Οι στόχοι αυτοί, με προοπτική το 2030, αποτελούν την ατζέντα του ΟΗΕ για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Η υιοθέτησή τους άλλαξε συνολικά την ατζέντα των κοινωνικών θεμάτων και έθεσε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα και την κλιματική αλλαγή στο διεθνές προσκήνιο. Μέσα από όλες της τις δραστηριότητες, η MYTILINEOS εναρμονίζεται με τους Παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, για την εξάλειψη της φτώχειας, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη μείωση των ανισοτήτων, την υπεύθυνη κατανάλωση φυσικών πόρων και την δραστική μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.