Πολωνία: Αναπόφευκτο το κλείσιμο των ανθρακορυχείων μέσα στις επόμενες δεκαετίες

Πολωνία: Αναπόφευκτο το κλείσιμο των ανθρακορυχείων μέσα στις επόμενες δεκαετίες
Πέμπτη, 03/09/2020 - 16:04

Η Πολωνία πρόκειται να κλείσει τα ανθρακωρυχεία μέσα στις επόμενες δεκαετίες καθώς η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι αναπόφευκτη υπό το φως των κλιματικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Jacek Sasin.

Η Πολωνία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από καύση άνθρακα, η οποία έχει γίνει δαπανηρή λόγω της αύξησης των τιμών για τις άδειες εκπομπής άνθρακα. Η βιομηχανία έχει επίσης να αντιμετωπίσει την πτώση της ζήτησης για άνθρακα, η οποία επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Επιπλέον, πολλοί ανθρακωρύχοι νόσησαν από κορωνοϊο και ορισμένες εργασίες εξόρυξης σταμάτησαν προσωρινά ή μειώθηκαν.

Η κυβέρνηση, μαζί με τα συνδικάτα εξόρυξης άνθρακα, στοχεύει στην εκπόνηση σχεδίου για την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, είχε προγραμματίσει να κλείσει δύο ανθρακωρυχεία, αλλά εγκατέλειψε το σχέδιο μετά την πίεση των συνδικάτων.

«Η διαδικασία κλεισίματος των ανθρακορυχείων είναι αναπόφευκτη, καθώς σχετίζεται πολύ με τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές της ΕΕ. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει για μερικές δεκαετίες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα ανθρακωρυχεία θα κλείσουν», δήλωσε ο Sasin στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF.

Η Πολωνία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν έχει δεσμευτεί ακόμα στην απαλλαγή από τον άνθρακα μέχρι το 2050, με το κυβερνών κόμμα να υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο και σημαντικά κεφάλαια για να μεταβεί σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών.

Ωστόσο, έρευνα της Greenpeace δείχνει ότι η Πολωνία θα μπορούσε να καταργήσει τον άνθρακα μέχρι το 2035.

Πηγή: Reuters