Πετρέλαιο: Προβλέπεται κορύφωση της παραγωγής μεταξύ 2030-2040

Πετρέλαιο: Προβλέπεται κορύφωση της παραγωγής μεταξύ 2030-2040
Τρίτη, 01/09/2020 - 13:49

Κορύφωση αναμένεται στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μεταξύ του 2030 και του 2040 με το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας να προέρχεται από τις ΑΠΕ, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Total, Πατρίκ Πουγιάν στο ψηφιακό συνέδριο ONS, το πετρέλαιο θα συνεχίσει να είναι παρόν καθώς εξακολουθεί να είναι η πιο αποτελεσματική πηγή ενέργειας, μεταφέρεται εύκολα και είναι σχετικά οικονομικό.

«Μέχρι το 2050, πιστεύω ότι θα έχουμε μια παραγωγή περίπου 40 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, όχι όμως μηδενική. Είναι σαφές ότι θα υπάρξει μια κορύφωση στην παραγωγή πετρελαίου μεταξύ του 2030 και του 2040, η οποία στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται, όμως θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε το πετρέλαιο».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι το 2020 μπορεί να είναι το σημείο καμπής για τον ενεργειακό τομέα καθώς το κόστος των ΑΠΕ μειώνεται και οι κυβερνήσεις έχουν στραφεί με αποφασιστικότητα στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι οι εταιρείες αλλάζουν τη στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ενώ το 1974, το Στενό του Ορμούζ ήταν το «καυτό» θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, σήμερα το κυρίαρχο ζήτημα είναι η επάρκεια εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια.