Γερμανία: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του πρώτου έργου πράσινου υδρογόνου της χώρας

Γερμανία: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του πρώτου έργου πράσινου υδρογόνου της χώρας
Δευτέρα, 03/08/2020 - 17:25

Μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Orsted και την EDF έλαβε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας έγκριση χρηματοδότησης για το πρώτο έργο πράσινου υδρογόνου της χώρας.

Η πρωτοβουλία Westkuste 100 στοχεύει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, τη μεταφορά του μέσω του δικτύου φυσικού αερίου, τη χρήση του σε βιομηχανικές διαδικασίες και τη διασύνδεση διαφορετικών κύκλων υλικών εντός της υπάρχουσας υποδομής.

«Αυτή η ενέργεια θα επιτρέψει στην αποναθρακοποίηση της χώρας, στην κινητικότητα και στην αγοράς θέρμανσης να τεθούν σε δοκιμή υπό πραγματικές συνθήκες - με πρωταρχικό στόχο την προστασία του κλίματος», ανέφεραν οι εταίροι.

Άλλα μέλη της πρωτοβουλίας είναι οι Holcim, OGE και Raffinerie Heide, το δημοτικό βοηθητικό πρόγραμμα Heide, οι Thuga και Thyssenkrupp Industrial Solutions, ο περιφερειακός οργανισμός ανάπτυξης Heide και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Westkuste.

Η ενέργεια υποστηρίζεται από μία επένδυση 89 εκατ. ευρώ και με χρηματοδότηση η οποία εγκρίθηκε για την έναρξη του έργο, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Η έγκριση της χρηματοδότησης επιτρέπει την έναρξη των εργασιών της πρώτης φάσης του έργου, η οποία πρόκειται διαρκέσει για πέντε χρόνια.

Η νεοσύστατη κοινοπραξία πρόκειται να κατασκευάσει έναν ηλεκτρολύτη 30 MW που θα παράγει πράσινο υδρογόνο από υπεράκτια αιολική ενέργεια και θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία, τη συντήρηση, τον έλεγχο και τη συμβατότητα δικτύου του εξοπλισμού.

Τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο του έργου που θα είναι η κλιμάκωση του σταθμού ηλεκτρόλυσης στα 700MW, με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Raffinerie Heide και ο συντονιστής Westkuste 100, Jurgen Wollschlager, δήλωσε: «Ένα εργοστάσιο ηλεκτρόλυσης με χωρητικότητα 700MW - αυτό είναι το όραμά μας και το επόμενο ορόσημο στην υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων που καθορίζονται από την εθνική στρατηγική υδρογόνου έως το 2030.

«Από σήμερα, οι συνεργάτες του Westkuste 100 θα εργαστούν για να δημιουργήσουν αυτό το πράσινο μέλλον και να οικοδομήσουν ένα οικολογικά και οικονομικά βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο. Βλέπουμε την ενεργειακή μετάβαση ως διατομεακή προσπάθεια. Με τη βιομηχανία, την επιστήμη και τους πολιτικούς να ενώνονται, το όραμά μας των 700 MW θα γίνει πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι με την υιοθέτηση της πράσινης στρατηγικής υδρογόνου, το αέριο έχει γίνει το «βασικό στοιχείο» για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Orsted Γερμανίας, Volker Malmen, δήλωσε:

«Αυτό το έργο είναι μοναδικό σε ό,τι αφορά τη χρήση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου μεγάλης κλίμακας. Καμία άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας δεν μπορεί να παρέχει τόσο αξιόπιστα μεγάλες ποσότητες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας για ηλεκτρόλυση. Για το λόγο αυτό, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την αυξημένη ζήτηση που σχετίζεται με την παραγωγή υδρογόνου».