Γερμανία: Ρεκόρ κατανάλωσης πράσινης ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2020

Γερμανία: Ρεκόρ κατανάλωσης πράσινης ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2020
Παρασκευή, 31/07/2020 - 16:20

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 η Γερμανία σημείωσε ρεκόρ κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος προερχόμενου από ΑΠΕ, με ποσοστό 50,2%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η BDEW την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η χρήση μειώθηκε κατά 5,7 % ετησίως λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Πρόκειται για μία αύξηση κατά 44,1% στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019, αντικατοπτρίζοντας τις προσπάθειες τη Γερμανίας για τον περιορισμό των εκπομπών υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου από ατμο-ηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος.

Η Γερμανία επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα στο 65 % έως το 2030, έναν στόχο που επιδιώκει να επιτύχει υποστηρίζοντας σταθερές προσθήκες στις εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Ωστόσο, το ρεκόρ κατανάλωσης που σημειώθηκε φέτος προέκυψε επίσης από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που αντιμετώπισαν την μείωση της βιομηχανικής ζήτησης σε ενέργεια καθώς και τις περικοπές στην παραγωγή λόγω τον περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που παρέλυσε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Κατά τους τελευταίους μήνες η παραγωγή από συμβατικές πηγές ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά, δίνοντας προτεραιότητα στην παραγωγή από ΑΠΕ γεγονός που οδήγησε στην αύξηση του ποσοστού του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα την Γερμανίας.

Η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και βασίζεται στις καιρικές συνθήκες πρέπει να μεταδίδεται από ηλεκτροφόρα καλώδια καθώς παράγεται και αφού παραχθεί θα πρέπει να μεταδίδεται σε ισορροπία στο δίκτυο καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε σημαντικές ποσότητες.

Για το πρώτο εξάμηνο του έτους η εγχώρια κατανάλωση ενέργειας ανήλθε σε 272,3 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) σε σύγκριση με τις 288,7 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της BDEW.

Αναφορικά με την αιολική ενέργεια, οι μονάδες της παρήγαγαν 74,5 δισεκατομμύρια kWh από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, αντιπροσωπεύοντας τη μοναδική μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ προστέθηκαν 591 MW ισχύος από τις κατασκευαστικές εταιρείες αιολικής ενέργειας σε σύγκριση με τα 287 MW την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πηγή: Reuters