ΕΕ: Προετοιμάζοντας τη στρατηγική για την υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια

ΕΕ: Προετοιμάζοντας τη στρατηγική για την υπεράκτια ανανεώσιμη ενέργεια
Παρασκευή, 17/07/2020 - 14:01

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε τη σημασία της συμφωνία για μία νέα προσέγγιση σχετικά με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της υπεράκτιας ανανεώσιμης ενέργειας, μέσω ενός βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.

Το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Εργασίας της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την υπεράκτια ενέργεια πρόκειται να δημοσιευτεί μέχρι το τέλος του έτους, στοχεύοντας στον καθορισμός μιας στρατηγικής πορείας για την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση του συγκεκριμένου τύπου ανανεώσιμης ενέργειας μέχρι το 2030 και 2050.

Προετοιμάζοντας την νέα αυτή πρωτοβουλία, η Επιτροπή δημοσίευσε την Τετάρτη έναν χάρτη πορείας όπου περιγράφονται τα διάφορα μέρη αυτής της διαδικασίας, εγκαινιάζοντας μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων ανοιχτού διαλόγου με το κοινό για τον χάρτη πορείας.

Η Επιτροπή εγκαινίασε επιπλέον και μια ευρύτερη δημόσια διαβούλευση σχετικά με διάφορα στοιχεία που θα καλύψει αυτή η πρωτοβουλία. Στόχος της είναι η συγκέντρωση απόψεων και ιδεών από ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων προερχόμενων από εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, μέχρι επιχειρήσεις, συνδικάτα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικές οργανώσεις, ομάδες καταναλωτών, οργανώσεις έρευνας και καινοτομίας, καθώς και μεμονωμένους πολίτες. Η συγκεκριμένη διαβούλευση θα είναι ανοιχτή για 10 εβδομάδες.

Ο ευρύτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διευκόλυνση των διαφόρων μορφών υπεράκτιας ενεργείας -κυρίως της αιολικής, αλλά και της παλιρροιακής και της ωκεάνιας ενέργειας- και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους με τον πλέον αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό τρόπο, ενώ παράλληλα θα υπάρχει ο σεβασμός προς το περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε μια πιο προσιτή καθαρή ενέργεια και και θα ενισχυθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένης της δυνατότητας ανάπτυξης του τομέα της υπεράκτιας ενέργειας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε αυτόν, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται ως ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη μελλοντική ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναγνωρίζεται από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊου.

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει σε μελλοντικές δράσεις για την αύξηση της υπεράκτιας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, διανομής και χρήσης, προκειμένου να επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Το πεδίο εφαρμογής της στρατηγικής καλύπτει όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες, δηλαδή τη Βόρεια Θάλασσα, τη Βαλτική, τη Μεσόγειο τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η στρατηγική της Υπεράκτιας Ανανεώσιμης Ενέργειας

Η συζήτηση για τον χάρτη πορείας είναι ανοιχτή έως τις 13 Αυγούστου 2020.

Η συζήτηση για τη δημόσια διαβούλευση είναι ανοιχτή έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Πηγή: European Commission (ec.europa.eu)