BloombergNEF: Άνοδος κατά 319% στις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά έργα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020

BloombergNEF: Άνοδος κατά 319% στις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά έργα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020
Τρίτη, 14/07/2020 - 14:28

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της BloombergNEF (BNEF) οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρουσίασαν μεγάλη ανθεκτικότητα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα δεδομένα της BNEF παρουσιάζουν ότι ο υποτομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - η υπεράκτια αιολική ενέργεια- παρουσίασε με διαφορά το πλέον δυναμικό εξάμηνο που έχει σημειώσει αναφορικά με τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις, αντισταθμίζοντας την πτώση στις επενδύσεις σε έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθώς και βιομάζας.

Η BNEF στο σχετικό κείμενό της αναφέρει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις σε 28 υπεράκτια αιολικά πάρκα, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου αιολικού έργου που έχει γίνει, το Hollandse Zuid ισχύος 1.5GW της Vattenfall στα ανοικτά των ακτών Ολλανδίας, ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των σημαντικών υπεράκτιων συμφωνιών περιλαμβάνεται το αιολικό έργο Seagreen ισχύος 1.1GW της SSE στα ανοικτά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο εκτιμάται στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το αιολικό έργο CIP Changfang Xidao ισχύος 600MW στην Ταϊβάν, το οποίο εκτιμάται στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια και τα αιολικά έργα Fecamp και Saint-Brieuc στα γαλλικά ύδατα, συνολική ισχύος 993MW και ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, σημαντικές χρηματοδοτήσεις έλαβαν 17 κινεζικές εγκαταστάσεις της Guangdong Yudean Yangjiang Yangxi Shapaat, συνολικής ισχύος 600MW τα οποία εκτιμώνται στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο επικεφαλής ανάλυσης της BNEF Albert Cheung, , σχολίασε: «Αναμέναμε να δούμε τις επιδράσεις της πανδημίας Covid-19 στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, μέσω των καθυστερήσεων στη διαδικασία χρηματοδότησης και σε ορισμένες δημοπρασίες. Υπάρχουν σχετικές ενδείξεις τόσο στον ηλιακό όσο και στον αιολικό τομέα, όμως η συνολική παγκόσμια εικόνα δείχνει εξαιρετική ανθεκτικότητα, χάρη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια».

Ο Tom Harries, επικεφαλής της ανάλυσης αιολικής ενέργειας, δήλωσε: «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια επωφελείται από τη μείωση κατά 67% των εξισορροπημένων δαπανών που έχουν επιτευχθεί από το 2012 και από την απόδοση των καινούριων γιγαντιαίων ανεμογεννητριών. Όμως, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους οφείλονται επίσης κατά πολύ και στο ότι η Κίνα έσπευσε να προχωρήσει με χρηματοδοτήσεις και κατασκευές έτσι ώστε να επωφεληθεί από το τιμολόγιο τροφοδοσίας πριν λήξει στα τέλη του 2021. Αναμένω επιβράδυνση των υπεράκτιων αιολικών επενδύσεων παγκοσμίως κατά το δεύτερο μισό του έτους, με δυνητική μια νέα άνοδο στις αρχές του επόμενου».

Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις σε νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων άνω των 50MW) ανήλθαν στα 132,4 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2020, μια αύξηση κατά 5% από τα 125,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του 2019. Οι επενδύσεις στη χερσαία αιολική ενέργεια σημείωσαν μείωση κατά 21% στα 37,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στην ηλιακή ενέργεια μειώθηκαν κατά 12% στα 54,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδύσεις σε νέες μονάδες βιομάζας και αποβλήτων μειώθηκαν κατά 34% στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι επενδύσεις στα γεωθερμικά αυξήθηκαν κατά 594% στα 676 εκατομμύρια δολάρια. Τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα ισχύος μικρότερης των 50MW προσέλκυσαν περίπου 576 εκατομμύρια δολάρια, μια μείωση κατά 14%, ενώ οι επενδύσεις στα εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων ανήλθαν μόλις στα 250 εκατομμύρια δολάρια, μια μείωση κατά 82%.

Εξετάζοντας τα δεδομένα με βάση την τοποθεσία, η Κίνα ήταν και πάλι η μεγαλύτερη αγορά, επενδύοντας 41,6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, μια αύξηση κατά 42% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, χάρη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η Ευρώπη εξασφάλισε επενδύσεις ύψους 36,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση κατά 50%, ενώ οι επενδύσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 30%, στα 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 14% στα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι επενδύσεις στην Ινδία μειώθηκαν κατά 49% στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και στη Βραζιλία μειώθηκαν κατά 26% στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι Κάτω Χώρες σημείωσαν άνοδο 231% στα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια, η Γαλλία 306% στα 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο 265%, στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ισπανία σημείωσε μείωση κατά 11% στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Γερμανία άνοδο κατά 20% στα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, οι συνολικές επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μετοχών σε εταιρικό επίπεδο, ανήλθαν στα 137 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, μια αύξηση κατά 4% σε σύγκριση με τις επενδύσεις ύψους 131,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Πηγή: BloombergNEF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ