Αιολική Ενέργεια: Αύξηση της αιολικής ισχύος κατά 19% το περασμένο έτος

Αιολική Ενέργεια: Αύξηση της αιολικής ισχύος κατά 19% το περασμένο έτος
Δευτέρα, 06/07/2020 - 13:40

Η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας επεκτάθηκε κατά 19% μέσα στο 2019. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της ren 21, κατά το περασμένο έτος σημειώθηκε προσθήκη περίπου 60 GW νέας ηλεκτρικής ισχύος στα παγκόσμια ηλεκτρικά δίκτυα, με τα 54 GW να προέρχονται από τη χερσαία αιολική ενέργεια και τα 6 GW από την υπεράκτια.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της ηλεκτρικής ισχύος που έχει σημειωθεί από την αιολική ενέργεια, με τη μεγαλύτερη να έχει καταγραφεί το 2015, στα 63.8 GW.

Μάλιστα, η έκθεση καταδεικνύει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας το ένα δέκατο των προσθηκών για το 2019.

Η νέα εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας του έτους αύξησε το παγκόσμιο σύνολο κατά 10% σε περίπου 651 GW συνολικά, τα 621 GW από τα οποία αφορούν τη χερσαία αιολική ενέργεια και τα υπόλοιπα την υπεράκτια.

Η ραγδαία αύξηση της αιολικής ενέργειας που σημειώθηκε το 2019 οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο της αιολικής ενέργειας στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν από τις αλλαγές πολιτικής, αλλά και στη σημαντική άνοδο που σημειώθηκε στην Ευρώπη.

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές παρουσίασαν επιβράδυνση λόγω καθυστερήσεων σε δημόσιους διαγωνισμούς και λόγω πολιτικών διαδοχικής κλιμάκωσης και χαλάρωσης, που έβαλαν φρένο στις επενδύσεις, αν και αρκετές αγορές στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη σε σχέση με το 2018.

Το 2019, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 τα αιολικά πάρκα αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το 2018.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το κράτος μέλος (πριν το Brexit) που κυριάρχησε στην αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής ενέργειας στην Ένωση, προσθέτοντας 2,4 GW ισχύος, τα τρία τέταρτα των οποίων προέρχονται από υπεράκτια πάρκα, αυξάνοντας την συνολική ισχύ στα 23,5 GW.

Η Ισπανία, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την πέμπτη παγκοσμίως, σημειώνοντας την καλύτερη χρονιά για τα αιολικά σε μια δεκαετία. Η χώρα πρόσθεσε 2,3 GW ισχύος, και όλα αφορούν χερσαίες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, αυξάνοντας τη συνολική αιολική ισχύ της χώρα στα 25,8 GW.

Η Γερμανία, εάν και εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις κορυφαίες χώρες στην εγκατάσταση αιολικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το περασμένο έτος σημείωσε απότομη μείωση στις προσθήκες καθώς και στις επενδύσεις σε νέα έργα. Συνολικά το 2019 η Γερμανία πρόσθεσε 2,2 GW, αυξάνοντας την αιολικής της ισχύ στα 61,4 GW.

Συνολικά από τη νέα εγκατεστημένη αιολική ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χερσαία αιολική ενέργεια κάλυψε περίπου 12,2% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης και η υπεράκτια αιολική ενέργεια το 2,3%, με το εκτιμώμενο σύνολο της εγκατεστημένης αιολικής ενέργειας να είναι 417 TWh.

Πηγή: evwind.es