Η Λιθουανία προχωρά στην ανάπτυξη του πρώτου της υπεράκτιου αιολικού πάρκου

Η Λιθουανία προχωρά στην ανάπτυξη του πρώτου της υπεράκτιου αιολικού πάρκου
Τετάρτη, 24/06/2020 - 14:28

Η Λιθουανία έχει ήδη αποφασίσει τη θέση του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της χώρας, ισχύος έως 700 MW, στη Βαλτική Θάλασσα.

Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε ότι το αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί και θα τεθεί σε λειτουργία έως το 2030 στην τοποθεσία που είχε προταθεί και εξεταστεί σε σχέδιο κυβερνητικού ψηφίσματος, το οποίο και έχει εγκριθεί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το evwind.es η περιοχή ανάπτυξης του υπεράκτιου αιολικού πάρκου καλύπτει μια έκταση 137,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η απόστασή του από την ακτή είναι περίπου 29 χιλιόμετρα, το μέσο βάθος νερού είναι 35 μέτρα και μέση ταχύτητα ανέμου είναι περίπου 9 m / s.

Επίσης, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο διαγωνισμός για την επιλογή του ιδιοκτήτη και του κατασκευαστή του αιολικού πάρκου προγραμματίζεται να διεξαχθεί το 2023.

Μέχρι τότε, οι εγκεκριμένες χωροταξικές και περιβαλλοντικές διαδικασίες - το ειδικό σχέδιο, η στρατηγική εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων - θα έχουν πραγματοποιηθεί από τον Λιθουανικό Οργανισμό Ενέργειας.

Το έργο αναμένεται να προσελκύσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ μόλις το αιολικό πάρκο τεθεί σε λειτουργία αναμένεται να παράγει έως και 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της τρέχουσας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας Žygimantas Vaičiūnas δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Χρησιμοποιώντας την υπεράκτια αιολική ενέργεια, θα επιτύχουμε φιλόδοξους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα μειώσουμε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε την υπεράκτια αιολική ενέργεια με τον πιο αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό τρόπο και ταυτόχρονα θα είναι μια ευκαιρία να προσελκύσουμε επενδυτές παγκόσμιας κλάσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ