Vattenfall: Τα ηλιακά της έργα προστατεύουν τη βιοποικιλότητα

Vattenfall: Τα ηλιακά της έργα προστατεύουν τη βιοποικιλότητα
Παρασκευή, 19/06/2020 - 16:17

Η Vattenfall πρόκειται να επενδύσει 50 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2020-2021 σε έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης τα οποία θα λαμβάνουν υπεύθυνα υπόψη τα τοπικά οικολογικά συστήματα και τη βιοποικιλότητα.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο περιβάλλοντος της Vattenfall, Puck Sanders, ο στόχος της εταιρείας είναι τα έργα της να λαμβάνουν πάντοτε υπόψη το περιβάλλον και γι’ αυτό το λόγο η ομάδα ηλιακής ανάπτυξης χρησιμοποιεί τρεις παράγοντες για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας για την ανάπτυξη των έργων.

Ο πρώτος παράγοντας αφορά την επιλογή της τοποθεσίας ακολουθώντας τις οδηγίες για τις χερσαίες ηλιακές εγκαταστάσεις που έχει εκδώσει η ένωση βιομηχανιών Holland Solar. Όπως σχολίασε ο Sanders, αυτό σημαίνει ότι η Vattenfall δεν αναπτύσσει έργα εντός των περιοχών Natura 2000 και επιπλέον, τα έργα τους βρίσκονται σε άμεσο διάλογο με το περιβάλλον. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι, σε συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους εξετάζουν το πως αυτά θα ενσωματώνονται αποτελεσματικά στο φυσικό τοπίο.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο προσεκτικός σχεδιασμός του ηλιακού πάρκου καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις που δημιουργούν μεγάλη σκιά, κάτι που απειλεί τη βιοποικιλότητα, αφού τα φυτά και η βλάστηση απαιτούν μια ορισμένη ποσότητα ηλιακού φωτός. Όμως υπάρχουν και φυτά που αναπτύσσονται ακόμα και αν δεχτούν λιγότερες από τρεις ώρες ηλιακού φωτός, ή τους είναι αρκετή ακόμη και η διάχυση του φωτός μέσω των δέντρων και των φυλλωμάτων.

Ο τρίτος και τελευταίος παράγοντας είναι η διαμόρφωση μιας οικολογικής στρατηγικής προσαρμοσμένης για κάθε τοποθεσία. Γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία συνεργάζεται συχνά με τοπικούς παράγοντες όπως οικολογικές συμβουλευτικές εταιρείες, οργανισμούς περιβάλλοντος και γνωστικά ιδρύματα τα οποία συμβουλεύουν για τον καλύτερο σχεδιασμό των πάρκων, ενώ προτείνουν και μέτρα διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου.

Τέλος, η Vattenfall εγγυάται στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων γης ότι αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για γεωργικούς σκοπούς ύστερα από 25 χρόνια εκμετάλλευσης. Κατά μέσο όρο η ωφέλιμη διάρκεια ζωής των ηλιακών συλλεκτών είναι τα 25 έτη και ύστερα από αυτά, η γη που χαρακτηριζόταν από μονοκαλλιέργεια γίνεται σημείο με τεράστιας ποσότητας βιοποικιλότητας.