Repsol: Κατασκευή μονάδας συνθετικών καυσίμων με βάση το υδρογόνο

Repsol: Κατασκευή μονάδας συνθετικών καυσίμων με βάση το υδρογόνο
Δευτέρα, 15/06/2020 - 18:00

Η ισπανική εταιρεία ενέργειας, Repsol, σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής συνθετικών καυσίμων μηδενικών εκπομπών άνθρακα στο Μπιλμπάο της Ισπανίας με βάση το πράσινο υδρογόνο, η οποία θα τροφοδοτείται από ενέργεια προερχόμενη από ΑΠΕ.

Η εταιρεία ενέργειας ανέφερε ότι πρόκειται να επενδυθούν αρχικά 60 εκατομμύρια ευρώ στο έργο στο οποίο έταιροι θα είναι η Petronor, ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της Ισπανίας, καθώς και ο Οργανισμός Ενέργειας της κυβέρνησης των Βάσκων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η εγκατάσταση πρόκειται να είναι πλήρως λειτουργική σε τέσσερα χρόνια με τον μηχανικό σχεδιασμό της να ξεκινά φέτος.

Η μονάδα σχεδιάζεται για να χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες στη διαδικασία παραγωγής το διοξείδιο του άνθρακα το οποίο θα συλλέγεται από το κοντινό διυλιστήριο, Petronor, σε συνδυασμό με το πράσινο υδρογόνο.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι κατα την πρώτη φάση της λειτουργίας της μονάδας θα παράγονται 50 βαρέλια συνθετικού καυσίμου την ημέρα, ενώ ολόκληρος ο κύκλος παραγωγής θα είναι μηδενικών εκπομπών άνθρακα.