Δυνατότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να αγγίξει τα 1400 GW μέχρι το 2050

Δυνατότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να αγγίξει τα 1400 GW μέχρι το 2050
Τετάρτη, 10/06/2020 - 15:25

Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ισχύς μπορεί να αγγίξει τα 1400 GW μέχρι το 2050, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνασπισμού Δράσης Ανανεώσιμης Ενέργειας στον Ωκεανό (OREAC).

Ο OREAC, στον οποίο ανήκουν οι σημαντικότερες εταιρεία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπως η Orsted και η Equinor, δήλωσε ότι είναι εφικτή η επίτευξη των 1400 GW λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό των πόρων, την τεχνολογική καινοτομία και την κυβερνητική βούληση για να τοποθετηθεί η υπεράκτια αιολική ενέργεια στο επίκεντρο της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση ότι εάν επιτευχθεί το όραμα 1400 GW μέχρι το 2050, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να προσφέρει περίπου 24 εκατομμύρια χρόνια εργασιακής απασχόλησης.

Εντός του έτους αναμένεται πως ο OREAC θα παρουσιάσει έναν χάρτη πορείας για το 2050, στον οποίο θα σκιαγραφούνται οι ενέργειες που απαιτούνται για τη στήριξη της βιομηχανίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την επίτευξη του οράματος.

Σημειώνεται ότι ο OREAC δημιουργήθηκε ως απάντηση στο κάλεσμα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για μια Βιώσιμη Οικονομία στον Ωκεανό (High Level Panel for a Sustainable Ocean Economy) το 2019 για κλιματική δράση με βάση τον ωκεανό.

Άλλες εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται τον συνασπισμό είναι η CWind, η Global Marine Group, η MHI Vestas, η Shell, η Siemens Gamesa, η TenneT και άλλες.